Американці передадуть ЗРК Patriot швидше, бо наші зенітники “абсолютно швидко навчаються”

Американські системи протиракетної оборони Patriot передадуть Україні швидше, ніж планувалося спочатку.

Про це 21 березня повідомляє CNN з посиланням на чиновників Пентагону.

За їхніми словами, група з 65 українських військовослужбовців завершить своє навчання на цих системах у Форт-Сіллі (штат Оклахома) найближчими днями. Після цього військовослужбовці вирушать до Європи для додаткового навчання на двох системах Patriot – американській і нідерлансько-німецькій, які будуть розгорнуті в Україні найближчими тижнями, повідомили журналістам у Форт-Сіллі представники оборонного відомства.

Американські інструктори у Форт-Сіллі, де 65 українців проходять підготовку з 15 січня, змогли значно прискорити графік курсу завдяки базовим знанням українців про системи протиповітряної оборони, зазначили посадовці.

“За нашими оцінками, українські солдати вражають і абсолютно швидко навчаються”, – сказав бригадний генерал Шейн Морган, командир Форт-Сілл.

“Завдяки їхнім глибоким знанням у сфері протиповітряної оборони і досвіду роботи в зоні бойових дій, їм було легше – хоча не зовсім легко – засвоїти концепції експлуатації і технічного обслуговування системи Patriot” – зазначив він.

Американські військові виділили на навчання 10 тижнів, але українці завершили його приблизно за 8 тижнів.

За словами представника Форт-Сілла, графік тренувань був “агресивним”: українці тренувалися щодня з 7.00 до 18.00 за місцевим часом.

Новини про прискорене розгортання Patriot були оголошені того ж дня, коли стало відомо, що США прискорять відправку танків Abrams в Україну, відправивши старіші моделі M1A1, головного американського бойового танка, замість більш сучасної версії танка.

Нагадаємо, рішення про надання Україні систем протиповітряної оборони Patriot для захисту від російських ракетних ударів було оголошене США 21 грудня 2022 року.
У січні й лютому українські військові розпочали навчання на Patriot у США та Німеччині. Про завершення навчання інформували 28 лютого.
Про рішення надати Україні такі сучасні засоби ППО повідомили також Німеччина та Нідерланди.

Читайте також:
Повітряні сили кличуть студентів навчатися на системи ППО IRIS-T, NASAMS і Patriot

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна