У Тбілісі – народні протести проти ухвалення “закону про іноагентів” за прикладом РФ

У Грузії поліція застосувала водомети і сльозогінний газ проти учасників акції протесту проти ухвалення скандального закону про “іноагентів”, який просуває правляча коаліція і підтримує прем’єр-міністр, тоді як президентка пообіцяла застосувати вето.

Про це з посиланням на Interpressnews пише “Європейська правда“.

В МВС заявили, що “протест вийшов за межі законодавчих рамок про свободу вираження поглядів і мирні зібрання”, через що “поліція змушена була застосувати силу”. Також там стверджують, що” внаслідок агресивних дій протестувальників “кілька поліцейських травмовані і їхнє спорядження пошкоджене”. Повідомляється про перших затриманих.

Після спроб розігнати протест співорганізатори акції закликали мітингувальників перейти від парламенту на площу Республіки.

Протести почалися після того, як надвечір 7 березня парламент Грузії схвалив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який значною мірою наслідує законодавство РФ про “іноагентів”.

Розгляд проєкту вже 7 березня став несподіванкою, адже спершу планувалося, що його винесуть в залу 9 березня (тепер на цю дату заплановано розгляд другого зі скандальних законопроєктів, “Про реєстрацію іноземних агентів”).

Обговорення почали за відсутності більшості опозиційних депутатів.

Як інформує “Ехо Кавказу“, за проєкт проголосували 76 депутатів, проти – 13.

Законопроєкти про “іноагентів” на розгляд парламенту внесла група “Сила народу”, яка відкололася від правлячої “Грузинської мрії”, але залишається у складі більшості.

Перед цим прем’єр Іраклій Гарібашвілі виступив на підтримку скандальних проєктів, які викликали критику Заходу, обурення опозиції і народні протести. Гарібашвілі заявив, що майбутнє країни “не належить агентам іноземних держав”.

Посольство США у Тбілісі назвало ці події “чорним днем для грузинської демократії”.

“Подальший розгляд парламентом інспірованих Кремлем законів несумісний із чітким прагненням народу Грузії до європейської інтеграції та демократичного розвитку”, – наголошується в заяві посольства.

Також у дипмісії зазначили, що законопроєкти про “іноагентів” зашкодять відносинам Грузії з її стратегічними партнерами та “ставлять під сумнів відданість правлячої партії євроатлантичній інтеграції”.

Натомість голова правлячої партії “Грузинська мрія” Іраклій Кобахідзе заявив, що “сьогодні чорний день тільки для радикальної опозиції та пов’язаних із нею сил”, які в усьому винні.

За словами Кобахідзе, закон про “іноагентів” стане “ударом по радикальній опозиції”, бо покаже, хто стоїть за неурядовими організаціями, сприятиме стабільному розвитку політичних процесів і “не дозволить нікому порушувати спокій”. Кобахідзе також уже не вперше використав “аргумент” про те, що представники деяких громадських організацій “виступають проти церкви і традиційних цінностей”.

На тлі заворушень у країні президентка Грузії Саломе Зурабішвілі скасувала заплановані на вівторок зустрічі у США, де вона перебуває з візитом, і виступила з терміновим зверненням до грузинського народу. Вона підтримала протестувальників, заявивши, що вони “представляють вільну Грузію”, яка “бачить своє майбутнє в Європі”.

Зурабішвілі заявила, що закон про “іноагентів” Грузії не потрібен і є “диктатом Москви”, який треба скасувати.

“Я з першого дня сказала, що [на цей закон в разі його ухвалення парламентом] буде вето. І воно буде”, – наголосила пані президент.

Читайте також:
Росія має вивести війська з Абхазії й Південної Осетії в рамках ​​мирної угоди про припинення війни в Україні, – президентка Грузії Зурабішвілі

Грузія не відповідає вимогам для держави-кандидата на вступ до ЄС, – Єврокомісія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна