Росія має вивести війська з Абхазії й Південної Осетії в рамках ​​мирної угоди про припинення війни в Україні, – президентка Грузії Зурабішвілі

На думку президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, дипломатичне врегулювання повномасштабної війни Росії проти України може включати виведення військ РФ з окупованих грузинських територій.

Про це, як повідомляє “Європейська правда” 1 лютого, вона сказала в інтерв’ю виданню Bloomberg.

“Президент Грузії сказала, що Росія повинна припинити свою майже 15-річну окупацію території її країни в рамках можливої ​​мирної угоди про припинення війни Кремля в Україні”, – пише Bloomberg.

“Росія повинна затямити, де проходять її кордони. Питання Грузії повинні обговорюватись, тому що ніхто не повинен думати, що ця війна може бути вирішена без відступу Росії з усіх окупованих територій”, – зазначила грузинська президентка.

На думку Зурабішвілі, остаточна поразка президента Росії Путіна в Україні швидко наближається, і “Росія вже практично програла битви, якщо не повністю війну”.

Вона додала: якщо Захід не вимагатиме повного виведення Росією окупаційних військ, то “зробить ще одну велику помилку – таку ж велику, як у 2008, 2014 роках”.

Як відомо, в серпні 2008 року російські війська вдерлися до Грузії, окупувавши одну п’яту її частину й проголосивши на цій території маріонеткові невизнані держави – Південну Осетію та Абхазію.
У серпні 2022 року МЗС Грузії, з нагоди 14-х роковин окупації, закликало Росію “припинити незаконні дії”, виконати угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року та вивести збройні сили з окупованих територій Грузії.

Контекст

Як зазначає Bloomberg, критика Саломе Зурабішвілі на адресу Росії викликає її розбіжності з урядом Грузії, який намагається уникати антагонізації Путіна через його вторгнення в Україну. Прем’єр-міністр Іраклій Гарібашвілі не запровадив санкцій проти Росії та відмовився надати військову допомогу Україні, щоб “не створювати створити другий фронт у Грузії”.

Натомість у 2022 році Грузія розширила торгівлю зі своїм північним сусідом, РФ, та прийняла десятки тисяч росіян, які втекли з країни із заощадженнями на руках, що призвело до надприбутку економіки Грузії у 2 мільярди доларів минулого року.

70-річна Зурабішвілі була обрана 2018 року першою жінкою-президентом Грузії, здебільшого з церемоніальною роллю, хоча формально вона є головнокомандувачем. В інтерв’ю вона чітко дала зрозуміти, що усвідомлює межі свого впливу на політику, хоча водночас зазначила, що її відкрита позиція на підтримку України користується підтримкою серед грузинів.

Тим не менш, вона визнала, що влада Грузії має бути “обережнішою”, враховуючи статус Грузії як країни під частковою російською окупацією та відсутність захисту країн Європейського Союзу й НАТО.

Амбіції Грузії щодо вступу в ЄС зазнали удару в червні, коли Євросоюз надав статус кандидатів Україні та Молдові, поставивши їх на шлях приєднання до блоку, та водночас відмовивши в цьому Тбілісі, який не виконав багато умов.

Читайте також:
МЗС відповіло на заяву влади Грузії про “спецоперацію” із поверненням Саакашвілі для “розв’язання війни”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна