Міноборони показало нові зарплати в ЗСУ у 2023 році – від солдата до офіцера, від стрільця до комбрига

Міністерство оборони оприлюднило зведені таблиці, які показують середній рівень грошового забезпечення військовослужбовців у 2023 році, починаючи з березня – після зимових змін у нарахуванні виплат.

Інформація подана про Сухопутні війська, Десантно-штурмові війська, морську піхоту, гірсько-штурмові підрозділи та Сили спецоперацій, а також офіцерів та осіб рядового і сержантського складу та різні посади військовослужбовців ЗСУ, від комбрига до рекрута.

Для наочності таблиці МОУ розбито на дві частини: зліва показано “як було” 2022 року, праворуч – “як стало” (після скасування премій-“тридцяток”).

Ще в одній графі показано зміну розміру виплат, +/-.

натисніть двічі для збільшення

натисніть двічі для збільшення

Так, стрілець у Сухопутних військах отримував минулого року в тилу трохи більш як 43,2 тис. грн, враховуючи 30 тисяч “бонусу”. Якщо був безпосередньо залучений до бойових дій – 113,2 тис. грн.

Тепер, у березні 2023 року, такий військовослужбовець отримає:

  • 20,5 тис. грн – якщо він не включений до складу угруповань військ та не виконує бойових завдань (-22,6 тис. грн);
  • 50,5 тис. грн – якщо виконує бойові (спеціальні) завдання (+7,2 тис. грн);
  • 120,5 тис. грн – якщо безпосередньо бере участь у бойових діях (+7,3 тис. грн).

Командир бригади в СВ торік мав у тилу платню 62,9 тис. грн (включно з “тридцяткою”), на бойових – 132,9 тис. грн.

У березні 2023 року такий офіцер отримає:

  • 50,1 тис. грн – якщо він не включений до складу угруповань військ та не виконує бойових завдань (-12,7 тис. грн);
  • 80,1 тис. грн – якщо виконує бойові (спеціальні) завдання (+17,2 тис. грн);
  • 150,1 тис. грн – якщо безпосередньо бере участь у бойових діях (+17,2 тис. грн).

Тобто очевидне зменшення виплат – майже удвічі – солдатові у тилу. Але є доплата 7 тисяч за бойові.

Комбригу в тилу урізали близько 20% платні, але додали за виконання завдань у зоні бойових дій.

Бійці в ССО в середньому отримують трохи більше за інших; за ними йдуть десантники, морпіхи, воїни гірсько-штурмових підрозділів. Порівняно нижчі виплати у Сухопутних військах.

Читайте також:
“Тридцятка” до зарплати: з 1 лютого в ЗСУ змінюють виплату додаткової винагороди

Контекст

Відповідні зони визначено паралельно з рішенням Міноборони, у зв’язку з браком коштів, скасувати з 1 лютого додаткову місячну виплату 30 тис. грн для військовослужбовців, які перебувають у тилу й поза зоною бойових дій.

Тоді в роз’ясненні МОУ було сказано: “Бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються.

Анонсовані зміни (щодо зняття виплати 30 тис. грн – “Н”) торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій”.

Таке рішення Сили оборони аргументували необхідністю оптимізувати видатки держбюджету та встановленням справедливої фінансової нагороди.

Надалі ж виплати “напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують”.

Водночас у МОУ заявили про збільшення військовослужбовцям розміру місячної зарплатні, щоб мінімальний рівень для воїнів ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше ніж 20,1 тис. грн.

Після змін у нарахуванні грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ став відомий перелік конкретних зон бойових дій, де воїнам виплачуватимуть премії на попередньому рівні – близько 100 тисяч гривень. Про це йдеться в наказі головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного №26, підписаному 2 лютого, який опублікувала “Новинарня”.

Читайте також:
МОУ роз’яснило наказ про скасування премій-“тридцяток”

Для порівняння:
Стали відомі підвищені зарплати бійцям ЗСУ з січня 2016

Розмір зарплати в ЗСУ 2017: роз’яснення Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна