Літак ДРЛО після атаки білоруських партизанів перелетів із Мачулищ у Таганрог – сам, але на ремонт. ВІДЕО

Російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50У, який імовірно атакували білоруські партизани на аеродромі Мачулищі під Мінськом, полетів на ремонт у Таганрог.

Про це в четвер, 2 лютого, повідомляє моніторингова група “Білоруський Гаюн”.

“За інформацією “Беларускі Гаюн”, літак ДРЛО А-50У ВКС РФ (RF-50608) щойно перетнув кордон Білорусі з РФ”, – ішлося в дописі після 12:20 четверга.

“Вчора ввечері пропагандисти опублікували відео з ДРЛО А-50У, який вирулював по злітно-посадковій смузі – для того, щоб показати, ніби після атаки партизанів літак у повному порядку. Це відео знято так, щоб не показати найголовніше.
Сьогодні літак ДРЛО А-50У злетів і відправився до Таганрога на авіаремонтний завод. Очевидно, що якщо літак летить на ремонт, то з ним уже не все гаразд”, – ідеться в дописі “Гаюна”.

У Таганрозі Ростовської області РФ розташоване авіабудівне підприємство імені Берієва, де літаки ДРЛО, власне, і сконструювали.

Аналітики зазначають, що після злету літака ДРЛО їм надіслали два відео з різних ракурсів, очевидно, маючи на меті показати, що “літак у повному порядку”, та паралельно засипаючи спамом із неправдивими повідомленнями про зльоти МіГів, Су та ін.

Два відео з ДРЛО зрештою опублікували в себе прорашистські та лукашенківські пропагандисти.

“Білоруський гаюн” робить такі висновки:

  • літак не в порядку, тому що працездатному літаку не потрібно літати на ремонт;
  • лукашисти та рашисти дуже хочуть, щоб усі думали інакше. Тому що удар по одному з найдорожчих російських літаків у Білорусі – це ще й відчутний удар по іміджу нібито всесильного режиму Лукашенка та армії Росії, які начебто придушили будь-яке інакодумство в Білорусі.

Авіаблогери в Україні також припускають, що пошкодження ДРЛО не критичні, але принаймні деякий час цей літак не буде виконувати своїх функцій щодо виявлення ППО навколо Києва, як він робив це досі.

Там часом білоруські партизани, які заявляють, що пошкодили літак розвідки в Мачулищах 26 лютого, оприлюднили відео з дрона, котре безперешкодно підлетів до ДРЛО А-50У та сів на його радіолокаційну станцію.

Відео поширив канал опозиційного проєкту Bypol.

Воно показує, як безпілотник влітає на територію авіабази, приземляється прямо на “гриб” російського літака ДРЛО і спокійно відлітає.

За висновком “Білоруського Гаюна”, на цьому відео не показаний момент атаки 26 лютого – судячи з погоди, даний запис був зроблений за кілька днів до диверсії в Мачулищах.

За іншою версією, при цій спробі в коптера DJI не детонувала вибухівка.

У будь-якому разі, розвідувальний політ коптер демонструє повний провал ППО, яка захищає військовий аеродром під Мінськом.

“Не так давно диктатор [Лукашенко] вкотре розповідав своїм пропагандистам, що володіє найкращою ППО і засобами проти дронів. Тож усі військові об’єкти нібито перебувають у цілковитій безпеці. Ну, і як себе проявили хвалені засоби антидронової боротьби, на розробку і виробництво яких витрачено десятки мільйонів рублів бюджетних коштів? Відповідь очевидна – ніяк. А чи доповідали інформацію про ці інциденти самопризначеному правителю? Звичайно ж, ні”, – зазначає Bypol 2 березня.

Напередодні цей партизанський рух розповів про пошкодження літака ДРЛО А-50 на аеродромі в Мачулищах.

За їхнім повідомленням, учасниками плану “Перемога” при здійсненні акції 26 лютого було використано два квадрокоптери виробництва компанії DJI, переобладнані в дрони-камкадзе кустарним способом. Кожен дрон ніс заряд 200 грамів вибухової речовини у тротиловому еквіваленті. Як вражаючий елемент використані металеві кульки приблизною кількістю 200 шт. на кожен.

“Виходячи з опублікованих супутникових знімків, можна припустити, що є два місця пошкодження. Перше – пошкоджений ключовий елемент – трикоординатна станція радіолокації, а саме локатор. Друге – видно пошкодження в районі розташування обтічника антени супутникової радіолінії, в передній частині поблизу носового відсіку”, – писав Bypol 1 березня.

Читайте також:
“Візуально, без значних пошкоджень”: Maxar показала свіжі фото російського ДРЛО в Мачулищах

Передісторія

26 лютого стало відомо, що на військовому аеродромі “Мачулищі” в Мінському районі Білорусі вранці лунали вибухи, з’явилася інформація про пошкоджений російський літак.

Надалі від неофіційних білоруських джерел надійшли повідомлення про те, що до диверсії на авіабазі причетні білоруські партизани. Вони атакували двома дронами з повітря російський ДРЛО А-50У – літак далекого радіолокаційного виявлення та управління.

Атаку готували кілька місяців, її учасники успішно виїхали за кордон.

За даними BYPOL, унаслідок двох вибухів у літака ДРЛО А-50У повітряно-космічних сил Росії було пошкоджено передню і центральну частини, авіоніку і радіолокаційну антену.

Як відомо, саме з аеродрому “Мачулищі” зазвичай злітають російські літаки МіГ-31К – носії ракет “Кинджал”, через що в Україні оголошують повітряну тривогу.

ДРЛО надає розвідувальну підтримку російським ракетним атакам та вистежує українську протиповітряну оборону.

Нагадаємо, 25 грудня на цій авіабазі загорівся російський МіГ-31К.

Читайте також:
Росіяни й білоруси навчилися імітувати зліт ракетоносця МіГ-31К, щоб в Україні були зайві тривоги, – “Гаюн”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна