“Візуально, без значних пошкоджень”: Maxar показала свіжі фото російського ДРЛО в Мачулищах

Сонячна погода дозволила компанії Maxar 28 лютого отримати супутникові знімки з білоруського аеродрому Мачулищі, який росіяни використовують як свою авіабазу, та оцінити його вигляд. 26 лютого партизани атакували тут розвідувальний літак.

Коментуючи фото від Maxar, авіаблогер Віталій Трубников написав у соцмережі: “Візуально, літак ДРЛО А-50У, про який було багато розмов, не має значних пошкоджень. Можливо, є дрібні осколкові ураження, які з супутника не видно”.

“Певна активність, пов’язана з ним, спостерігалася, але жодних прямих підтверджень його пошкодження я не бачив. Час покаже, полетить він чи ні”, – додав коментатор.

Передісторія

26 лютого стало відомо, що на військовому аеродромі “Мачулищі” в Мінському районі Білорусі вранці лунали вибухи, з’явилася інформація про пошкоджений російський літак.

Надалі від неофіційних білоруських джерел надійшли повідомлення про те, що до диверсії на авіабазі причетні білоруські партизани. Вони атакували двома дронами з повітря російський ДРЛО А-50У – літак далекого радіолокаційного виявлення та управління. Атаку готували кілька місяців, її учасники успішно виїхали за кордон.
За даними BYPOL, унаслідок двох вибухів у літака ДРЛО А-50У повітряно-космічних сил Росії було пошкоджено передню і центральну частини, авіоніку і радіолокаційну антену.

Як відомо, саме з аеродрому “Мачулищі” зазвичай злітають російські літаки МіГ-31К – носії ракет “Кинджал”, через що в Україні оголошують повітряну тривогу.
ДРЛО надає розвідувальну підтримку російським ракетним атакам.

Нагадаємо, 25 грудня на цій авіабазі загорівся російський МіГ-31К.

Читайте також:
Росіяни й білоруси навчилися імітувати зліт ракетоносця МіГ-31К, щоб в Україні були зайві тривоги, – “Гаюн”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна