Літак російської розвідки в Мачулищах атакували дрони білоруських партизанів, – ЗМІ

доповнено

До диверсії на військовому аеродромі “Мачулищі” під Мінськом, унаслідок якої зазнав ушкоджень російський військовий літак, причетні білоруські партизани.

Про це 26 лютого повідомив голова ініціативи BYPOL Олександр Азаров.

У коментарі каналу “Белсат” Азаров розповів, що російський літак ДРЛО А-50 – літак далекого радіолокаційного виявлення та управління – атакували з повітря. Напад за допомогою дронів вчинили учасники так званого “плану “Перемога”, зараз вони в безпеці.

За його словами, операція готувалася кілька місяців.

“Це були дрони. Учасники операції – білоруси, учасники плану “Перемога”, зараз вони в безпеці за межами країни. Всі розійшлися, нехай тепер шукають вітру в полі”, – сказав Азаров.

За інформацією каналу “Беларускі Гаюн”, атаку на літак ДРЛВ А-50У у Мачулищах було здійснено за допомогою двох безпілотників. Силовики нібито знайшли сумку з пультами управління дронами.

За даними BYPOL, унаслідок двох вибухів у літака ДРЛО А-50 повітряно-космічних сил Росії пошкоджено передню і центральну частини, авіоніку і радіолокаційну антену.

Як пише “Гаюн” реєстраційний номер пошкодженого літака – RF-50608 (бортовий номер “43 червоний”, заводський номер 0093479377, серійний номер 60-05).

Цей борт прилетів до Білорусі 3 січня 2023 року і загалом пробув у союзній країні 54 дні, зробивши 12 вильотів. Попереднього разу борт прилітав до Білорусі 24 лютого 2022 року.
У повітряно-космічних силах РФ перебуває всього 9 таких літаків, а удосконалених (із модифікацією “У”) всього 6 одиниць. Один такий літак обслуговує 19 осіб (5 льотного, 11 радіо і 3 інженерно-технічного персоналу).
За даними “Беларускі Гаюн”, вартість такого літака становить $330 млн.

Авіаблогер Василь Трубников з цього приводу пише:
“Читаючи численні повідомлення, що в Мачулищах покоцали російській літак ДРЛО А-50У, хочеться, щоб це було правдою.

На цьому супутниковому знімку ситуація станом на 19 лютого. Треба дочекатися нових знімків і порівняти стан і місцерозташування літака:

Цей літак працював над виявленням українських засобів ППО і злітав разом з МіГ-31К, носіями ракет “Кинжал”, щоб ідентифікувати наші радари.

А-50У в працездатному стані в Росїї можна порахувати на пальцях однієї руки, тому виведення з ладу навіть одного дуже сильно вплине на ситуацію в повітрі. Сподіваюся, завтра отримаємо якісь підтвердження по цьому літаку”.

Передісторія

26 лютого вдень стало відомо, що на військовому аеродромі “Мачулищі” в Білорусі вранці лунали вибухи, з’явилася інформація про пошкоджений російський літак.

Як відомо, саме з аеродрому “Мачулищі” зазвичай злітають російські літаки МіГ-31К – носії ракет “Кинджал”, через що в Україні оголошують повітряну тривогу.

Нагадаємо, 25 грудня на цій авіабазі загорівся російський МіГ-31К.

Читайте також:
Росіяни й білоруси навчилися імітувати зліт ракетоносця МіГ-31К, щоб в Україні були зайві тривоги, – “Гаюн”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна