“Різдвяне диво”: на авіабазі в Білорусі загорівся російський МіГ-31К, через який у нас повітряні тривоги

доповнено

На аеродромі “Мачулищі” в Білорусі в неділю, 25 грудня, загорівся двигун одного з потенційних носіїв ракет “Кинджал”літака МіГ-31К Військово-космічних сил Росії.

Про це повідомляє опозиційна моніторингова група “Білоруський Гаюн”.

За її даними, літак виведений з ладу й не зможе літати найближчим часом.

“Що це, як не Різдвяне диво?” – зауважують спостерігачі.

Контекст

Раніше “Білоруський Гаюн” повідомляв, що 13 грудня в Мачулищі прилетіли три винищувачі МіГ-31К ВКС РФ.

Це вже друга зміна в Білорусі для цього типу літаків: раніше три МіГ прилітали 16 жовтня і пробули в країні 46 днів.

Але цього разу разом із винищувачами, які можуть нести гіперзвукові ракети “Кинджал”, у Мачулищах базується та проводить спільні з ними польоти літак дальнього радіолокаційного стеження Іл-76 А-50У “Сергій Атаянц” (реєстраційний номер RF-93966).




Борт А-50 може застосовуватися для виявлення та супроводу повітряних і надводних цілей, а також для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні та морські цілі.

Щоразу, коли ця група літаків здіймається в повітря, по всій Україні лунає сигнал повітряної тривоги. Адже кожен такий політ може ознаменуватися запуском “Кинджалів”, які наша ППО наразі перехопити фактично неспроможна. При цьому за дальністю влучання така ракета може вразити об’єкти на території всієї України.

Як зазначають білоруські спостерігачі, “грудневі” МіГи RF-92215, RF-92445 та RF-95194) уже здійснили щонайменше чотири вильоти: 16, 17, 21 та 25 грудня.

Загоряння двигуна сталося на RF-95194 (номер борту – 50 “синій”).

Як пише профільне видання Defense Express, пожежі двигунів Д-30Ф6 на МіГ-31 траплялися вже неодноразово. Починаючи з 1979 року, відомо про мінімум 9 аварій та катастроф, у більшості випадків з яких літак був втрачений або пілоти загинули чи травмувалися, а задокументована причина – пожежа двигуна.

Окрім того, ненадійність двигунів змусила під час підготовки пілотів приділяти значну увагу відпрацюванню посадки на одному справному двигуні. Під час таких тренувань також було втрачено кілька бортів.

Лише за публічною інформацією у 2022 році РФ втратила вже чотири МіГ-31.

Читайте також:
Генштаб пояснив, чому оголошуються тривалі тривоги без ракетних обстрілів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна