Зеленський подав проєкт постанови про фактичну ліквідацію місцевого самоврядування в Чернігові: що з ним не так

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови №9055, якою Чернігівській міській військовій адміністрації, створеній указом президента, передаються повноваження від міськради і виконкому.

Про це в четвер, 23 лютого, повідомляють народні депутати.

“Президент щойно вніс до парламенту проєкт постанови про ліквідацію місцевого самоврядування в Чернігові. І це перехід ще однієї червоної лінії на шляху узурпації влади під приводом війни”, – пише у фейсбуці Володимир В’ятрович із “Європейської солідарності”.

Голосування за цю постанову він вважає “переписом прихильників диктатури” і проявом “безмежної жадоби влади, на яку все більше хворіють Зеленський і його офіс”.

“Намір замінити обрану людьми Чернігівську міську раду військовою адміністрацією – це не про потреби оборони й безпеки, а про все нахабніше політичне мародерство. І, звичайно, це плювок в обличчя мешканцям героїчного міста, які категорично проти позбавлення їх самоврядування. Особливого цинізму ситуації надає той факт, що за місяць Чернігів відзначатиме 400-літній ювілей отримання Магдебурзького права”, – зазначає В’ятрович.

Колишній нардеп Олександр Черненко нагадав хронологію подій, починаючи від відсторонення законно обраного міського голови Владислава Атрошенка, та нагадав, що в інших містах, де замість мера залишається секретар міськради як в.о. голови, військові адміністрації не вводять і не позбавляють повноважень органи місцевого самоврядування.

“Хронологія подій така: спершу суди через незначний адміністративний проступок відсторонюють обраного міського голову.
Справа політична і шита білими нитками, але ОК, рішення судів потрібно виконувати. У такому випадку обов’язки міського голови виконує секретар міськради.
Паралельно в Чернігові створюють міську військову адміністрацію. Доцільність її створення після того, як ворога ще весною було відбито і викинуто з області, а в самій області функціонує обласна ВЦА, так от, ця доцільність також сумнівна. Але ми вже мали прецендент, коли в Києві функціонує і міський голова і голова ВЦА (хоча у Києва трохи інший статус). Разом з тим у Києві працює міськрада і виконком (КМДА).
Зареєстрованим проєктом постанови пропонується передати Чернігівській військовій адміністрації повноваження міськради і виконкому. Фактично місцеве самоврядування в обласному центрі ліквідується.
Всі нібито «безпекові» аргументи на користь цього рішення не витримують жодної критики. У Харкові, який сьогодні (на відміну від Чернігова) знаходиться під обстрілами, нормально функціонує і міський голова, і міська рада. У прифронтовому Запоріжжі, де також замість обраного голови – «виконуючий обов’язки», ніхто не створює міську військову адміністрацію”, – пише Черненко, колишній член парламенту і голова Комітету виборців України.

“Це виключно політичний і вибірковий підхід. Більшість депутатів міської ради і міський голова Чернігова Атрошенко в той час, коли ворог стояв біля міста, були зі своєю громадою і забезпечували функціонування всіх служб, ризикуючи життям і здоров’ям. Сьогодні вони не сподобалися комусь на Банковій і їх просто усувають, сподіваючись, що війна все спише. Ні, не спише”, – зазначає Черненко, додаючи, що парламент ще може зупинити “цю повзучу узурпацію”.

Варто зазначити, що 21 лютого міська рада Чернігова звернулася до парламенту щодо повноважень міської військової адміністрації.

У зверненні, ухваленому на позачерговій сесії під керівництвом секретаря міськради – в.о. чернігівського міського голови Олександра Ломако, чернігівські обранці закликали нардепів не голосувати за наділення Чернігівської міської військової адміністрації повноваженнями міської ради та її виконавчого комітету.

“Я пропоную від імені громади від наших виборців від депутатського корпусу звернутися до депутатів ВР з досить толерантним, як я вважаю, зверненням, в якому є головний меседж, що займатися життям і розвитком міста повинна обрана місцева влада, займатися її обороною призначена ВА”, – зазначив Олександр Ломако.

Передісторія: як у Чернігові усунули міського голову і запровадили ВА

15 вересня 2022 року НАЗК вручила міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку адмінпротокол. З нього вбачається, що 2 липня 2022 року, коли під час робочої поїздки до швейцарського Лугано меру Чернігова не дозволили перетнути кордон, Атрошенко дав вказівку своєму водієві з міськради перевезти за кордон машину Tesla Model X, яка належить його дружині. Такі дії міського голови, йдеться в ухвалі суду першої інстанції, становили приватний інтерес, про який Владислав Атрошенко мав би повідомити НАЗК.

Владислав Атрошенко в суді 1 лютого 2023. Фото: ФБ Микола Княжицький

Цю справу розглядав Яворівський районний суд Львівської області. Засідання відкладали кілька разів. 7 грудня винесли рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів, та визнали Атрошенка винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 статті 172—7 КУпАП. Рішенням суду на міського голову наклали штраф у розмірі 6 800 гривень та на рік позбавили права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Атрошенко у відповідь на судове рішення записав відеозвернення до президента, де заявив, що не згоден з рішенням суду, вважає це політичним рішенням та подаватиме апеляцію.

27 січня відбулося перше засідання Львівського апеляційного суду по справі Атрошенка. Тоді його приїхали підтримати міські голови та Асоціація міст України. На користь очільника Чернігова висловилися керівники Києва Віталій Кличко та Львова Андрій Садовий, присутні в залі. Також до Львова вирушила третина депутатів Чернігівської міськради та практично все керівництво міста.

На наступному засіданні 1 лютого слухали свідка, водія Олександра Коробка, який свідчив на користь Атрошенка. Але суд не врахував його позицію, і відсторонення Атрошенка на рік залишили в силі.

Відомо, що Владислав Атрошенко тривалий час, зокрема і під час блокади міста російськими військами навесні 2о22 року, критично ставиться до посадовців офісу президента України. Вочевидь через це його не випускали в закордонне відрядження.

Негласно Атрошенкові закидають корупційні діяння на посаді, але це не відображено в обвинуваченнях.

Президент України своїм указом від 7 лютого за поданням обласної військової адміністрації створив Чернігівську міську військову адміністрацію.
Міська рада “з розумінням поставилася до цього та заявила про готовність сприяти їй в питаннях посилення безпеки та оборони міста”.

17 лютого Зеленський підписав указ про призначення начальником Чернігівської МВА Дмитра Брижинського, який раніше був бойовим командиром 93-ї механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”.

Читайте також:
Мера Чернігова Атрошенка не випустили за кордон: в ОП нагадали, що “в країні війна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна