Суд у Львові на рік позбавив посади мера Чернігова Атрошенка

Яворівський районний суд Львова у середу, 7 грудня, визнав мера Чернігова Владислава Атрошенка винним у конфлікті інтересів і на рік позбавив його права обіймати посаду міського голови та наклав штраф у розмірі 6 800 гривень.

Таке рішення суд ухвалив через те, що Атрошенко доручив своєму водієві вивезти за кордон автомобіль його дружини, повідомляє Державне бюро розслідувань.

“У серпні 2022 року Атрошенко дав розпорядження своєму водієві вивезти автівку дружини Tesla Model X за кордон. Чиновник діяв в умовах конфлікту інтересів, адже водій забезпечує транспортне обслуговування міського голови виключно в межах виконання ним посадових обов’язків”, – зазначили у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

При цьому водію мера оформили відрядження та виділили з бюджету кошти, у тому числі й на бензин (близько 200 л).

“Відомо, що впродовж трьох місяців дружина високопосадовця використовувала транспорт не за цільовим призначенням у той час, коли бюджет Чернігова сплачував лізингові платежі за цю ж автівку”, – додали в ДБР.

У вересні НАЗК за матеріалами ДБР склало протокол щодо конфлікту інтересів у Чернігівського міського голови за ч.ч. 1, 2 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

Також суд оштрафував його на 6,8 тисячі гривень.

Відповідне рішення суд ухвалив на засіданні в середу 7 грудня.

У відповідь Владислав Атрошенко опублікував відкрите звернення до президента України Володимира Зеленського, в якому наголосив, що таке рішення суду не могло бути ухвалене без тиску з ОП.

“Сьогодні рішенням однієї людини була перекреслена воля майже 80% чернігівців. Чи є в країні хоч одна людина, яка повірить, що суддя Яворівського районного суду Львова без тиску з офісу президента прийняв рішення відсторонити міського голову Чернігова права обіймати посаду мера терміном на 1 рік?

Дуже символічно, що сталося це в день місцевого самоврядування України”, – наголосив мер.

“Від імені містян хочу запитати: як влада буде дивитись у вічі чернігівцям, які ціною життів своїх рідних зупинили навалу на Київ? Як пояснить людям, що чиновники з офісу президента зайняті руйнівною політичною війною, поки наші хлопці гинуть на війні справжній? Як розповісти, що поки вся країна воює ЗА свободу та демократію, тут в серці країни чиновники роблять все, щоб свободу та демократію знищити? Я не знаю. Сподіваюся, у центральної влади є відповідь”, – зазначив Атрошенко.

Він також повідомив, що нікуди не піде і обов’язково подаватиме апеляцію на рішення львівського суду.

Як відомо, у Владислава Атрошенка конфлікт із офісом президента. Раніше йому не дозволили перетнути кордон для участі в конференції з відновлення України, що мала відбутися 4 липня у Швейцарії, нібито у зв’язку із законом про мобілізацію. Тоді Атрошенко натякнув, що політичні ігри “чиновників з офісу президента”.

У відповідь заступник голови ОП Кирило Тимошенко наголосив, що “мери деяких міст” мають не обурюватися неможливістю виїхати за кордон, а займатися своїми громадами. “Для тих, для кого сигнал не зрозумілий, знайдуться інші шляхи, як допомогти громадам і містам. Без вас“, – написав тоді Тимошенко.

Атрошенко заявив, що підлеглі президента намагаються усунути його від управління Чернігово, і попросив Володимира Зеленського втрутитися у цю ситуацію.

Читайте також:
Мера Чернігова Атрошенка не випустили за кордон: в ОП нагадали, що “в країні війна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна