Указом Зеленського в Чернігові ввели військову адміністрацію: що це означає

Указом президента України в Чернігові, над законно обраною міською радою, утворено міську військову адміністрацію. Хто очолить адміністрацію, в указі №69/2023 від 7 лютого не зазначено.

“Генеральному штабу Збройних Сил України, Чернігівській обласній державній адміністрації здійснити відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” заходи, пов’язані з утворенням військової адміністрації, зазначеної у статті 1 цього Указу”, – сказано в документі.

На такий крок офіс президента пішов на тлі скандального відсторонення судом мера Чернігова Владислава Атрошенка. За законом, в.о. міського голови мав би стати секретар міськради.

Як нагадує “Суспільне“, документ, який регламентує процедуру введення військової адміністрації — Закон України “Про правовий режим воєнного стану”. В Україні, згідно з Указом президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Але що стосується введення військових адміністрацій у містах, селищах та територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, це явище виняткове.

“Це відбувається там, де або нема місцевого самоврядування, або воно не справляється зі своєю функцією за тих чи інших обставин. Наприклад, деокупований Ізюм, Куп’янськ чи Херсон — там, де є проблеми з місцевим самоврядуванням, колаборація тощо. Тобто там, де не спрацьовує місцева влада, де вона не справляється зі своїми безпосередніми функціями, перш за все з безпеки та оборони, там може вводитись військова адміністрація”, — прокоментував Силенко.

Рішення про введення ВА в містах і селищах ухвалюється президентом України за поданням або обласної військової адміністрації, або військового командування, коли ініціативу виявляє Генеральний штаб. У Чернігові не було передумов до створення в місті військової адміністрації.

Щоб вводити військову адміністрацію, потрібна формальна підстава, нагадує Микола Силенко: “Наприклад, порушення пунктів 4 та 5 статті 9 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”, порушення Конституції, порушення інших законів з боку саме тієї людини, яка виконує обов’язки. А Олександр Ломако (секретар Чернігівської міської ради, лідер осередку партії “УДАР Віталія Кличка” на Чернігівщині – “Н”) виконує обов’язки другий день. Тому на сьогодні формальних підстав, скоріше за все, немає”, — пояснював Силенко.

Після створення міської військової адміністрації начальник обласної ВА має затвердити її структуру і штатний розклад. При цьому реєструють окрему юридичну особу, вказують її в казначействі як орган, який керує бюджетом. Військова адміністрація здійснює свої повноваження протягом дії воєнного стану та ще 30 днів після його припинення.

При цьому утворення військової адміністрації не припиняє міську раду як юридичну особу, не припиняє комунальні підприємства, комунальні заклади й установи тощо.

“Тобто, фактично, може бути два формати роботи військової адміністрації: перший — коли при введенні адміністрації міська рада в частині повноважень виконкому та міського голови є, другий — начальник військової адміністрації отримує повний перелік повноважень міської ради й виконкому. Тобто у нього вся повнота влади на території міста”, — пояснює Силенко.

Як відомо, перший формат застосовується в місті Києві.

Оцінки

Коментатори критикують рішення президента Зеленського щодо військового управління в Чернігові як авторитарне й таке, що порушує права місцевого самоврядування.

“Указ Зеленського про створення Чернігівської міської військової адміністрації в умовах нормальної роботи обраної людьми міської ради є абсолютно незаконним. Як і замовне рішення суду про “відсторонення” Чернігівського міського голови.
Просто на наших очах Банкова переходить на новий рівень узурпації влади, відчуваючи абсолютну безкарність.
Ці диктаторські замашки не мають нічого спільного з воєнними потребами і є свавільним політичним мародерством в умовах війни”, – пише в соцмережі громадський активіст, один із лідерів “Руху добровольців “Простір свободи” Тарас Шамайда.

Він наголошує, що на Чернігівщині працюють обласна і районні військові адміністрації, а містом, навіть якщо визнати рішення “ручного” суду про усунення міського голови, за законом має керувати секретар міської ради.

“Незаконно знищивши народовладдя в Чернігові, Зеленський пішов не лише проти закону, але й проти жителів цього героїчного міста, які, відповідно до даних соціологічних опитувань, категорично не підтримують ліквідацію самоврядування.
На жаль, користуючись прагненням українців і всього світу до єдності України в умовах війни, Зеленський і його офіс усе нахабніше використовують війну для руйнування демократії і права”, – наголосив громадський діяч.

За його висновоком, нинішні господарі Банкової “не засвоїли уроки історії” часів Кучми і Януковича та “все більше втрачають голову, хибно сприймаючи високий рівень підтримки воюючої країни як карт-бланш на будь-яку сваволю”.

“Наступ президента на місцеве самоврядування й інші права українців поза межами воєнної необхідності становить загрозу не лише свободі, але й безпеці, адже підриває реальну, а не показну єдність країни. Зараз люди, очевидно, стерплять і цю сваволю, щоб “не розхитувати човен”, але рано чи пізно пружина людського обурення вистрілить. І це не не віщує країні нічого доброго” , – зазначив Шамайда.

Він також констатував, що “неможливо одночасно займатися повзучою узурпацією влади і рухатися до ЄС. Це дуже добре засвідчили і часи Кучми, і 2013 рік”.

При цьому місцевий політичний аналітик Павло Пущенко вважає, що рішення ОП є законним. Адже Президент має право призначати військову адміністрацію у містах, якщо у військового командування чи обласної військової адміністрації є обґрунтування такого рішення, і повідомляти про обґрунтування необов’язково.

Якщо “місцева влада в особі голови міськради або в особі самої міськради не виконує покладених на неї повноважень й не забезпечує життєдіяльність міста чи є загроза громадському порядку, національній цілісності та обороні України, (…) президент може вводити військову адміністрацію у територіальних громадах, що і відбувається у Чернігові”, – вважає коментатор “Суспільного”.

На думку Пущенка, це може бути пов’язано з тим, що формально й офіційно міський голова Чернігова Владислав Атрошенко відсторонений від керування містом рішенням Львівського апеляційного суду. Відповідно, він не виконує своїх повноважень, і це може бути формальною причиною для введення військової адміністрації.

Передісторія: як у Чернігові усунули міського голову

15 вересня 2022 року НАЗК вручила міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку адмінпротокол. З нього вбачається, що 2 липня 2022 року, коли під час робочої поїздки до швейцарського Лугано меру Чернігова не дозволили перетнути кордон, Атрошенко дав вказівку своєму водієві з міськради перевезти за кордон машину Tesla Model X, яка належить його дружині. Такі дії міського голови, йдеться в ухвалі суду першої інстанції, становили приватний інтерес, про який Владислав Атрошенко мав би повідомити НАЗК.

Владислав Атрошенко в суді 1 лютого 2023. Фото: ФБ Микола Княжицький

Цю справу розглядав Яворівський районний суд Львівської області. Засідання відкладали кілька разів. 7 грудня винесли рішення про те, що чиновник діяв в умовах реального конфлікту інтересів, та визнали Атрошенка винним в адміністративному правопорушенні, передбаченому ч. 1 та 2 статті 172—7 КУпАП. Рішенням суду на міського голову наклали штраф у розмірі 6 800 гривень та на рік позбавили права обіймати посади, що пов’язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Адвокат Олексій Кінебас звернув увагу на те, що Атрошенку інкримінували частини 1 та 2 Статті 172-7 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення”, які не передбачають відсторонення від посади. Але відсторонення від посади передбачає частина 3 цієї ж статті. Вона якраз у протоколі не зазначена.

Атрошенко у відповідь на судове рішення записав відеозвернення до президента, де заявив, що не згоден з рішенням суду, вважає це політичним рішенням та подаватиме апеляцію.

27 січня відбулося перше засідання Львівського апеляційного суду по справі Атрошенка. Тоді його приїхали підтримати міські голови та Асоціація міст України. На користь очільника Чернігова висловилися керівники Києва Віталій Кличко та Львова Андрій Садовий, присутні в залі. Також до Львова вирушила третина депутатів Чернігівської міськради та практично все керівництво міста.

На наступному засіданні 1 лютого слухали свідка, водія Олександра Коробка, який свідчив на користь Атрошенка. Але суд не врахував його позицію, і відсторонення Атрошенка на рік залишили в силі.

Відомо, що Владислав Атрошенко тривалий час, зокрема і під час блокади міста російськими військами навесні 2о22 року, критично ставиться до посадовців офісу президента України. Вочевидь через це його не випускали в закордонне відрядження.

Читайте також:
Мера Чернігова Атрошенка не випустили за кордон: в ОП нагадали, що “в країні війна”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна