Луценко показав наказ Залужного про своє призначення командиром взводу. Його роту очолює Мадяр

Колишній генпрокурор і глава МВС, а нині військовослужбовець ЗС України Юрій Луценко справді був призначений командиром взводу ударних безпілотників за наказом головнокомандувача Валерія Залужного.

Про це йдеться в наказі головкома, який Луценко надав “Новинарні“.

Капітан Луценко попросив приховати номери бригад та персональні дані інших військовослужбовців. Але з первинного документа вбачається, що троє офіцерів (серед них – Юрій Луценко) двох різних батальйонів зі складу Сил територіальної оборони ЗСУ наказом головнокомандувача Збройних сил України звільняються з попередніх посад і переводяться до однієї і тієї ж роти в *** мотопіхотній бригаді у складі Сухопутних військ ЗСУ. Наказом головкома вони призначаються на нові посади в цій роті.

Один із них – командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів.

Це Роберт Бровді “Мадяр”, колишній гендиректор Аграрної біржі та ексзаступник голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України.

Мадяр став широко відомим під час оборони Соледара, публікуючи відео та текстові повідомлення у своєму телеграм-каналі як командир групи аеророзвідки “Птахи Мадяра”.

Юрій Луценко, відповідно, призначений командиром взводу ударних БПАК у роті Мадяра в *** бригаді.

“Він (Мадяр) у мене командир уже три місяці“, – прокоментував Луценко.

Третій офіцер переведений на посаду заступника командира з морально-психологічного забезпечення (МПЗ) в новій роті.

Із них трьох лише капітан Луценко переведений на нижчу посаду – із шпк (штатно-посадова категорія) “капітан” та шпк “старший лейтенант”.

Досі, згідно з наказом, Юрій Луценко служив на посаді заступника начальника штабу батальйону ТрО.

Повідомлення до наказу про переведення Луценка

Військові пояснюють, що у Збройних силах є два способи переведення з підрозділу в підрозділ – за відношенням та за наказом головнокомандувача. Перший спосіб – значно довший. Тоді як другий – швидкий, але потребує згоди та ініціативи командування обох бригад: і тієї, з якої переводять, і в яку переводять. Луценка перевели за наказом.

У коментарі “Новинарні” Юрій Луценко сказав: “Очевидно, такий порядок при переводі з ТрО в [інше командування] ЗСУ. Я, як міністр МВС, теж підписував усі призначення всього офіцерського складу”.

“І так, це (командир взводу) – найменша офіцерська посада в армії. Формально, я пішов на пониження. Маю честь робити все можливе. Я ніколи не малював собі зірок у залежності від посад”, – заявив Луценко.

Офіцер також зауважив, що ситуація на Бахмутському напрямку, де він зараз виконує завдання, дуже складна, і йому зараз “не до того” (маються на увазі суперечки з приводу його служби та наказу). Водночас він написав з цього приводу різкий відгук у фейсбуці.

Він ствердно відповів на запитання, чи проходив навчання на дронаря (оператора БПЛА).

“Так, але я три місяці тут – штурман, тобто корегую арту”, – сказав Луценко.

“Я майже весь цей рік [на практиці] був солдатом. І в піхоті стрільцем, і тут штурманом дрона. Але після інституту маю офіцерське звання. Тож маю бути на офіцерській посаді. Яка була вільною – на такій і числився”, – розповів колишній урядовець.

“Це значить підйом о 5-й, виїзд на нуль, встановлення зв’язку, антени і після виявлення ворожих цілей – робота з артою по корегуванню пострілів”, – додав він, коментуючи свої обов’язки.

Передісторія

22 лютого давня речниця Юрій Луценка Лариса Сарган повідомила в соцмережі, що він став командиром взводу ударних безпілотних авіакомплексів.

“Наказом Головнокомандувача Збройних сил України від 20 лютого 2023 року капітана Луценка Ю. В. призначено командиром взводу ударних безпілотних авіаційних комплексів роти ударних безпілотних авіаційних комплексів військової частини #… ЗСУ”, – написала Сарган у твіттері.

У соцмережах багато користувачів не повірили, що призначити на посаду комвзводу може головком ЗСУ Залужний.

Нещодавно Луценко повідомив у фейсбуці, що наказом від 6 лютого отримав чергове військове звання – капітан.

Від початку повномасштабного вторгнення, коли політик мобілізувався до Збройних сил України, він виконував завдання в лавах батальйону ТрО в Києві, у Миколаєві, на Херсонському напрямку, а тепер понад три місяці служить у районі Бахмута.

Юрій Луценко був генеральним прокурором за часів президента Порошенка (у 2016-2019 роках), народним депутатом, двічі обіймав посаду міністра внутрішніх справ України (2005-2006, 2007-2010).

Перед тим, як мобілізуватися до ЗСУ, політик подолав онкохворобу. У вересні 2020 року Луценко розповів, що хворіє і лікує рак за кордоном.

Читайте також:
“777, але не те”: офіцер ТрО ЗСУ Юрій Луценко показав наслідки обстрілу його позиції російською артилерією

.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна