ЗСУ контролюють лише західну промислову околицю Соледара, – Бутусов і мапа DeepState

У Соледарі. Фото: 46-та окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗСУ

Ще 10 січня наші війська під загрозою оточення і з важкими боями були змушені залишити житлові райони міста Соледар Донецької області. Тепер лінія фронту проходить на західній промисловій околиці міста.

Про це в неділю, 15 січня, пише в фейсбуці військовий журналіст Юрій Бутусов.

“Судячи з відео групи аеророзвідки «Птахи Мадяра», яке було оприлюднене вчора, українські війська ведуть бої у промисловій зоні на околиці Соледара біля рудника №7. Це група промислових будівель, яку включено в адміністративні кордони міста, але яка знаходиться на відстані від житлових кварталів і є західною околицею Соледара. Там, в районі західної околиці, знаходиться тепер фронт”, – зазначає Бутусов.

Таку ситуацію показує і сервіс DeepState на своїй мапі станом на 15 січня 2023:

“Бої в районі Соледара продовжуються, але вперше з липня росіянам вдалось захопити майже все українське місто. Це треба чесно визнати і зробити чесні висновки на всіх рівнях”, – акцентує журналіст.

За його словами, офіс президента “лякається повідомляти про втрату Соледара, тому що Банкова хоче повідомляти тільки гарні новини і не хоче брати на себе відповідальність за поразки”. Але, за висновком оглядача, “війна – це не місце для здобуття рейтингів”, і “в разі поразки треба швидко робити висновки та вносити зміни”.

“Ми пропустили удар, і відповідальність вищого керівництва – не замовчувати та заспокоювати, а ухвалювати адекватні рішення з обстановки”, – пише Бутусов, наголошуючи на відповідальності Ставки верховного головнокомандувача.

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ та президент Зеленський у кожному зведенні наголошують, що важкі бої за місто Соледар ще тривають.

Контекст

Як відомо, в останні два місяці основні бойові дії відбуваються на Бахмутському напрямку, куди перекинуті основні сили російських окупантів та багато підрозділів Сил оборони України. У січні 2023 року акцент російських атак був зміщений на промислове містечко Соледар, що на північ від Бахмута. Здобуття Соледара військами РФ дає їм деяку в перевагу в подальшому наступі на Бахмут.

Читайте також:
ЗСУ знищили два пункти управління і станцію РЕБ росіян, бій за Соледар триває

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна