Резніков міняє заступників міністра оборони. На першого “зама” йде генерал Павлюк

Міністр оборони Олексій Резніков подав документи на погодження кандидатур на посади своїх заступників. Серед них – Віталій Дейнега, Андрій Шевченко (журналіст і дипломат), високопоставлений військковик, імовірно, генерал-лейтенант Олександр Павлюк.

Про погодження кандидатів сам Резніков написав у фейсбуці в понеділок, 13 лютого.

“З важливого. Хочу поінформувати про низку актуальних рішень, які стосуються кадрового та структурного оновлення Міністерства оборони для підвищення ефективності роботи. Будуть нові заступники міністра. Відповідні документи на погодження я вже подав”, – ідеться в дописі.

За даними ЗМІ, кандидатами на затвердження заступниками МОУ є зокрема громадський діяч, засновник благодійного фонду “Повернись живим” Віталій Дейнега та народний депутат  V-VII скликань, колишній посол у Канаді Андрій Шевченко.

Дейнега вже підтвердив згоду на призначення, він має займатися цифровою трансформацією.

Шевченко має займатися міжнародним напрямком – співпрацею з НАТО, євроінтеграцією тощо.

Як повідомляє редактор “Главкома” Віктор Шлінчак, також заступником Резнікова може стати Герой України, генерал-лейтенант Олександр Павлюк – командувач ООС у 2021-2022 рр., голова Київської ОВА в березні-травні 2022 року.

На користь цього свідчить і той факт, що 13 лютого президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким військовослужбовця у званні генерал-лейтенанта (або віцеадмірала) можуть призначити першим заступником міністра оборони України.

Кого саме звільнять із МОУ, наразі невідомо.

Варто зазначити, що перший заступник міністра, заступники міністра призначаються на посади та звільняються з посад Кабінетом Міністрів за поданням прем’єр-міністра згідно з пропозиціями відповідного міністра.

Контекст

Нові призначення в Міністерство оборони відбуваються на тлі того, шо керівників МОУ підозрюють у неправомірному витрачанні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Міністр Резніков підтримав його звільнення. Згодом Шаповалов отримав підозру від Державного бюро розслідувань. 2 лютого суд відправив його під арешт.

Олексій Резніков сказав журналістам, що підозра не стосується харчування, а стосується абсолютно інших ситуацій, і з цим розбираються правоохоронці.

Офіс президента уже погодив відставку Олексія Резнікова з МОК, однак потім у владній фракції “Слуга народу” повідомили, що це питання відкладене через залучення міністра до “Рамштайну” та інших важливих питань міжнародної співпраці й постачання ЗСУ.

Читайте також:
Скандал із закупівлями в МОУ: міністр Резніков готовий до відставки, але поки підсилить антикорупційний напрямок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна