“Слуга народу” погодила відставку Резнікова та інші кадрові рішення

На найближче засідання Верховної Ради винесуть питання про звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони України.

Про це “Суспільному” повідомила депутатка від “Слуги народу” Мар’яна Безугла за результатами засідання фракції ввечері в неділю, 5 лютого.

Також вона написала про це в фейсбуці: “Пройшло закрите засідання фракції “Слуга народу”. Без деталей: (…) Кадрові ротації в уряді. МОУ і Мінстратегпром звільняємо. Подаються на постійних керівники СБУ та МВС”.

Відтак у відставку піде і міністр з питань стратегічних галузей промисловості Василь Рябікін.

Джерело у фракції також підтвердило “Суспільному”, що на посаду очільника Міноборони винесуть кандидатуру нинішнього голови Головного управління розвідки МОУ Кирила Буданова (для цього він має залишити військову службу).

Також наступного тижня Рада розгляне призначення Василя Малюка головою Служби безпеки України, а Ігоря Клименка – очільником МВС, підтвердив “Суспільному” нардеп від монобільшості Федір Веніславський. Наразі Малюк і Клименко – в.о. керівників своїх відомств.

Читайте також:
Скандал із закупівлями в МОУ: міністр Резніков готовий до відставки, але поки підсилить антикорупційний напрямок

Контекст

Інформація про можливу відставку Олексія Резнікова з Міністерства оборони з’явилася на тлі скандалу щодо ймовірного розкрадання коштів на закупівлях харчування для Збройних сил України за участі МОУ.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Міністр Резніков підтримав його звільнення. Згодом Шаповалов отримав підозру від Державного бюро розслідувань. 2 лютого суд відправив його під арешт.

Олексій Резніков сказав журналістам, що підозра стосується не харчування, а інших ситуацій.

Скандал в МОУ спалахнув майже одночасно з іншими корупційними скандалами у владі, зокрема в силових органах. Відтак говорять про бажання офісу президента зняти цей негатив через низку відставок.

Читайте також:
Росія планує великий наступ до річниці повномасштабного вторгнення, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна