Скандал із закупівлями в МОУ: міністр Резніков готовий до відставки, але поки підсилить антикорупційний напрямок

доповнено

Міністр оборони Олексій Резніков готовий до того, що може відбутися його звільнення, адже жоден чиновник не вічний на своїй посаді.

Про це глава МОУ сказав на пресконференції в неділю, 5 лютого, передає “Суспільне”.

“Рішення, бути мені міністром оборони або не бути, приймає одна людина — це верховний головнокомандувач, президент України Володимир Зеленський. Згідно з Конституцією, він дає подання на призначення, а Верховна Рада призначає. Тому тільки за рішенням президента України я буду приймати ті чи інші рішення, а далі, знову ж таки, робити те, що мені запропонує президент”, – пояснив Резніков.

При цьому він зазначив, що в будь-якому разі працюватиме для перемоги України.

Олексій Резніков висловив сподівання, що його фах юриста дозволить Україні “не просто перемогти у війні, а ще потім покарати військово-політичне керівництво РФ”.

Інформація про можливу відставку Олексія Резнікова з МОУ з’явилася на тлі скандалу щодо ймовірного розкрадання коштів на закупівлях харчування для Збройних сил України за участі Міноборони.
Відповідно до “зливів” у наближені ЗМІ, офіс президента розглядає на місце Резнікова нинішнього керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, тоді як Резнікова нібито можуть зробити главою Мінстратегпрому.

Заступник міністра В’ячеслав Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, подав у відставку. Міністр Резніков підтримав його звільнення. Згодом Шаповалов отримав підозру від Державного бюро розслідувань. 2 лютого суд відправив його під арешт.

Олексій Резніков сказав журналістам, що підозра не стосується харчування, а стосується абсолютно інших ситуацій, і з цим розбираються правоохоронці.

Глава оборонного відомства також повідомив, що буде створена робоча група за участі активістів-антикорупціонерів для формування громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони з метою отримання додаткової експертизи від громадськості.

За словами Резнікова, антикорупційне управління Міноборони станом на зараз не впоралося з очікуваннями, які були на нього покладені, і це управління потребує перезавантаження.

“Ми мали зустріч з двома комітетами Верховної Ради — профільний наш комітет і антикорупційний, і домовилися, що потрібно виписувати оновлене законодавство, яким усе ж таки внормувати закупівлі в секторі безпеки та оборони. З одного боку, під час воєнного часу, захищаючи інтереси безпеки, але паралельно, даючи можливість все ж таки робити більш публічними такі закупівлі”, — зазначив міністр.

Також Олексій Резніков виступає за часткову відкритість оборонних закупівель за прикладом системи Prozorrо й пропонує створити Military Prozorro передає “Укрінформ”.

“Моя ідея зараз обговорюється, щоб ми могли публікувати – без юридичної адреси або місцезнаходження, але об’єм, суму контракту і т.д., щоб суспільство бачило не після укладення угод, а до. Ми зустрічалися у прем’єр-міністра разом з віцепрем’єрміністром Юлією Свириденко, бо в неї є фахівці по Prozorro, і я її попросив: розробіть програму Prozorro, яка була би… назвімо це Military Prozorro. Тобто певні обмеження хай будуть, але Prozorro ми всі довіряємо, і я маю надію, що нам це вдасться”, – сказав Резніков.

Крім того, міністр оборони зазначив, що закупівлі для харчування військовослужбовців можуть зробити сезонними на коротші терміни.

“Ми зараз домовилися з комітетом ВР спробувати переглянути законодавство, яке дозволить зробити такі закупівлі сезонними на більш короткі терміни, але при тому у нас головна мета сьогодні – стабільне і якісне забезпечення Збройних сил, особливо зараз, у період воєнного часу. Це ключовий пріоритет”, – наголосив міністр.

Контекст

Міністерство оборони підозрюють у неправомірному витрачанні коштів на закупівлях харчів для Збройних сил України.

21 січня видання “Дзеркало тижня” опублікувало матеріал журналіста із проєкту “Наші гроші” Юрія Ніколова, у якому стверджується, що за участі МОУ розкрадаються кошти на закупівлі харчів для ЗСУ. Зокрема, за словами журналіста, відомство нібито законтрактувало яйця по 17 грн за штуку, тоді як роздрібна ціна в магазині Києва зараз близько 7 грн за штуку, а картоплю замовили по 22 грн за кілограм, при цьому роздрібна ціна в магазині становить 8–9 грн.

У Міноборони заявили, що інформація про закупівлю харчування для армії за завищеними цінами розповсюджується з ознаками навмисних маніпуляцій та вводить в оману. У відомстві повідомили, що проводять внутрішню перевірку та готують матеріали до СБУ для проведення розслідування щодо поширення свідомо неправдивих даних.

Читайте також:
Росія планує великий наступ до річниці повномасштабного вторгнення, – Резніков

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна