Психологічна допомога безкоштовно: ДЕ ОТРИМАТИ

Повномасштабна війна впливає на психологічний стан більшості українців, хай навіть не всі це усвідомлюють. І якщо хтось іще зможе впоратися з наслідками стресу самостійно, то дуже багатьом знадобиться професійна психологічна підтримка.

За оцінками Міністерства охорони здоров’я, близько 14 мільйонів українців відчувають вплив війни на свій психоемоційний стан.

“І найперше, чого нам хотілося б — це щоб люди не мусили шукати психологів, адже не завжди їх можна знайти в населеному пункті, де вони проживають, а мали доступ до психологічної підтримки”, — зазначив в інтерв’ю Українському радіо очільник МОЗ Віктор Ляшко.

За його словами, отримати таку допомогу буде можливо через команду сімейного лікаря.

“Зараз запущений курс навчання для сімейних лікарів за стандартом ВООЗ, який чітко описує всі проблеми психоемоційного стану, на які може звернути увагу сімейний лікар”, — розповів міністр.

Окрім того, існують проєкти, де кожен, хто цього потребує, також може отримати безоплатну психологічну підтримку. Перелік основних із них наводить “Суспільне“.

Проєкт “ПОРУЧ”

ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти та науки запустили проєкт ПОРУЧ. З початку квітня 2022 року соціально-психологічну підтримку тут отримали понад 28 тисяч людей, з них близько половини – діти та підлітки.

Психологи проєкту проводять як групові, так і індивідуальні консультації – онлайн або очно. Допомогу можуть отримати діти, підлітки, батьки, а також вчителі. Групові заняття проводяться серед 8-10 учасників разом з одним або двома психологами. Програма складається з шести зустрічей по 90 хв. Що стосується індивідуальних зустрічей, то зазвичай психологи проводять одну-дві консультації, але за потреби — до 5 консультацій раз на тиждень. Такі зустрічі проходять онлайн у Zoom двічі на тиждень впродовж місяця.

Загалом у проєкті працює 220 психологів з різних куточків України. Всі фахівці проходили додаткове навчання, яке було організовано спільно з Інститутом когнітивно-поведінкового втручання та фундацією “Діти й війна”.

Щоб звернутися по допомогу фахівця, необхідно заповнити форму-заявку: для підлітків, батьків, освітян.

Кол-центр ВартоЖити

Кол-центр #ВАРТОЖИТИ заснований громадською організацією “Фонд Яніни Соколової”. Станом на кінець січня 2023 року психологи провели понад 4200 консультацій, зокрема для військовослужбовців та їхніх близьких.

До 24 лютого 2022 психологи кол-центру працювали з онкопацієнтами та членами їхніх сімей. Після повномасштабного вторгнення команда консультує всіх українців, кому потрібна допомога.

 Кількість дзвінків необмежена, тривалість – до 1 години.

Загалом команда налічує 142 спеціалісти, які пройшли курси навчання в Україні у напрямку роботи з військовими та курси від ізраїльських спеціалістів у програмі MASHAV “Психосоціальна підтримка захисників та захисниць і їхніх родин”.

Щоб отримати консультацію спеціаліста, телефонуйте за номером гарячої лінії – 5522 з понеділка по п’ятницю протягом 11:00-19:00 години.

Проєкт “Хаб стійкості”

Хаб стійкості” — платформа, створена спільнотами медійників і журналістів “Фундація Суспільність” та Центром психічного здоров’я “БрейнКульт”.

Безоплатна підтримка Хабу охоплює два напрямки: допомога тим, хто перебуває в Україні, і тим, хто за кордоном. Тривають консультації по 50 хвилин, обмежень на кількість зустрічей немає.

Всі фахівці, які надають підтримку на платформі попередньо підтверджують свою кваліфікацію: надають дипломи про вищу психологічну освіту.

Для спілкування з психологом необхідно зареєструватися на сайті.

Онлайн платформа “Розкажи мені”

Платформа “Розкажи мені” розроблена та створена Інститутом когнітивного моделювання. Від початку проєкту на платформу звернулися понад 45 000 людей, з них 28 000 – після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Фахівці допомагають всім, хто потребує емоційної підтримки: надають одну консультацію тривалістю 30-60 хвилин. Психолог може призначати й більше зустрічей, залежно від потреби людини, яка до нього звернулася. Також наразі триває проєкт за підтримкою ООН, де надають три безоплатні консультації.

Щоб зв’язатися з фахівцем, необхідно заповнити анкету.

Проєкт “РАЗОМ”

Фахівці соціального проєкт “РАЗОМ” надають допомогу тільки повнолітнім українцям. Індивідуальні зустрічі проводять протягом трьох консультацій по 30 хвилин.

Групи з психологічної підтримки відбуваються щоп’ятниці о 10:00 та 19:00 на платформі ZOOM за посиланням.

Читайте також:
Як отримати психологічну допомогу журналістам: рекомендації Нацради

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна