Як отримати психологічну допомогу журналістам: рекомендації Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення опублікувала рекомендації щодо забезпечення психологічної допомоги журналістам у період воєнної психотравматизації (з профілактики посттравматичних стресових розладів).

Їх підготувала Громадська рада, що діє при національному медіарегуляторі.

Презентацію рекомендацій під назвою “Травма – інформована політика медіаіндустрії” опубліковано на сайті Нацради.

Рекомендації розробила президент Української асоціації медіапсихологів і медіапедагогів Любов Найдьонова на основі відкритих даних про світові дослідження і практики в рамках надання глобальної допомоги журналістам у роботі з травмівним контентом.

У презентації наведено шкідливі для представників ЗМІ фактори впливу війни, а також їх наслідки. Найдьонова також пояснила, чому психологічне здоров’я журналістів та інших фахівців медіа під час воєнних та інших травмівних подій вимагає посиленої уваги і їх самих, і керівників медіа.

У структурі презентації рекомендацій є такі розділи:

  • Війна і пряма психотравматизація
  • Симптоми психотравматизації
  • Динаміка долання психотравми
  • Вторинна психотравматизація
  • Травмо-інформованість
  • Сприятливе спілкування і підтримка.

Також журналістам пропонують огляд ресурсів, де можна безкоштовно чи на комерційних умовах отримати психологічну допомогу.

Водночас Найдьонова зауважила, що деякі медійні організації, які надають журналістам безкоштовну психологічну допомогу, припускаються помилок у спілкуванні з тими, хто до них звертається. Приміром, у кількох організаціях журналістам при реєстрації пропонують вказати місце роботи, що “створює бар’єр для звернення”.

Читайте також:
Тактична психологія. Як готують інструкторів із першої допомоги при бойовому стресі

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна