У Британії відбувся український кінофестиваль: найбільше нагород здобув фільм “Будинок “Слово”

У Великій Британії завершився перший Український міжнародний кінофестиваль “ПТАХ”: найбільше нагород отримав художній фільм Тараса Томенка “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”, а гран-прі здобув фільм Марини Ер Горбач “Клондайк”.

Про це повідомили на офіційній сторінці фестивалю, що тривав із 18 по 26 січня.

Стрічка “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” була визнана найкращим художнім фільмом мирного часу, а її режисер Тарас Томенко отримав відзнаку найкращого режисера повнометражного ігрового фільму. Також був відзначений сценарій картини, який створили Тарас Томенко та Любов Якімчук. Актор Дмитро Олійник переміг у номінації “Найкраща головна чоловіча роль у повнометражному ігровому фільмі” за роль Володимира Акімова.

У категорії за найкращу головну жіночу роль була номінована ще одна зірка “Будинку слово”, Марина Кошкіна. Але перемогу в цій номінації здобула виконавиця головної ролі у фільмі “Клондайк” Оксана Черкашина.

Сам “Клондайк” отримав гран-прі фестивалю як фільм, який, за оцінкою членів журі, “глибоко символічно відтворює події в Україні”.

Найкращим художнім фільмом про війну була визнана стрічка “Мати Апостолів” режисера Зази Буадзе.

Зазначимо, що стрічки, зняті до повномасштабного вторгнення РФ, та фільми воєнного часу оцінювалися окремо.

“Будинок “Слово”. Нескінчений роман” став фільмом-закриттям фестивалю. Його показ відбувся 25 січня у містечку Шорем-бай-Сі. Як повідомили організатори, серед глядачів найбільше було англійців. Після показу вони ділилися захопленими відгуками про цю картину та інші, представлені на кінофестивалі.

Українці ж висловлювали вдячність за проведення такого заходу у Великій Британії.

Додамо, що українсько-британський міжнародний кінофестиваль цьогоріч був проведений уперше. Покази фільмів проходили у містечках Брайтон-енд-Гоув і Шорем-бай-сі у графствах Західний та Східний Сассекс на південному узбережжі Англії.

Загалом у програму фестивалю увійшла 41 стрічка, знята українськими режисерами.

Довідково:

Кадр із фільму “Будинок “Слово”. Нескінчений роман”

“Будинок “Слово”. Нескінчений роман” – ігровий фільм, який розповідає історію харківського будинку “Слово”, де проживали українські письменники, більшість з яких згодом стануть Розстріляним Відродженням. Як зазначають автори стрічки, картина може похвалитися не лише українськими зірками, а й доволі точною історичною реконструкцією епохи, зокрема атмосфери сталінізму 1930-х років.
Світова прем’єра фільму відбулася 2021 року на 37-му Варшавському кінофестивалі, українська – 17 червня 2022 року на фестивалі Миколайчук OPEN у Чернівцях. Британська прем’єра відбулася 16 липня 2022 року на кінофестивалі I Will Tell у Лондоні.
Стрічка отримала нагороду Best Feature Film (Найкращий ігровий фільм) на Košice International Film Festival у Словаччині у 2022 році, а також – нагороду у номінації “Найкращий художній фільм” на кінофестивалі I Will Tell у Флориді (США).

Кадр із фільму “Клондайк”

“Клондайк” – фільм, що зображує історію родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області.
“Коли Ірка і Толік очікують народження першої дитини, війна жорстоко вривається в їхнє життя разом з уламками збитого “Боїнга”. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання”, — йдеться в описі фільму, створеного в копродукції з Туреччиною.
Стрічка отримала нагороду за найкращу режисуру світового кіно на кінофестивалі “Санденс” у США та була відзначена на низці інших кінофестивалів.
Також “Клондайк” увійшов у лонг-лист премії “Оскар” 2023 року, проте в короткий список “фіналістів” не пробився.

Читайте також:
Фільм, який треба показувати в школах: що вражає у стрічці Тараса Томенка “Будинок «Слово». Нескінчений роман”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна