Спільний фільм України про дітей Донбасу увійшов у шорт-лист “Оскара”

Українсько-дансько-шведсько-фінський фільм “Будинок зі скалок” (A House Made of Splinters) увійшов у шорт-лист на премію “Оскар” у номінації “Найкращий документальний фільм”.

Про це повідомив режисер і продюсер Азад Сафаров.

“Наш фільм “Будинок зі скалок” (A House Made of Splinters) – серед 15 кандидатів на найкращий документальний фільм світу!” – написав Сафаров.

Фільм спільного виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії розповідає про дітей зі складних родин, які потрапили у притулок поруч з війною. Там вони проводять 9 місяців – і або повертаються до батьків, або потрапляють в інтернат чи прийомну родину.

“Дуже радий за малих героїв фільму, які заслужили на це. За Колю, Єву, Сашу, і Аліну та всіх інших! Дуже щасливий за дорослих героїв – Маргариту Миколаївну і Ольгу Вікторівну, найкращих виховательок!” – написав Сафаров, який є другим режисером і лінійним продюсером стрічки.

Раніше у лонг-лист премії Американської кіноакадемії (в номінації “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”) потрапила також українська стрічка “Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач. Втім, до оголошеного 21 грудня короткого списку номінантів він не увійшов.

95-та церемонія вручення “Оскара” відбудеться 22 березня 2023 року.

Довідково:

Документальний фільм “Будинок зі скалок” розповідає про те, як поблизу лінії фронту на сході України невелика група вольових соціальних працівників та працівниць невтомно працює в одному особливому дитбудинку, створюючи такий необхідний безпечний простір для життя дітей, поки державні органи та суди вирішують подальшу долю дитини та її сім’ї.

Режисер – данець Сімон Леренг Вільмонт

Фільм отримав:

  • головну нагороду одного з найбільших у світі фестивалів документального кіно про права людини Jeden svět / One World у Празі, Чехія;
  • нагороду Dragon Award Best Nordic Documentary в документальному конкурсі 45-го кінофестивалю Göteborg Film Festival у Швеції:
  • премію за найкращу режисерську роботу в міжнародній конкурсній програмі документальних фільмів World Cinema Documentary Competition головного фестивалю незалежного кіно Sundance Film Festival (США);
  • перемогу в категорії “Найкращий документальний фільм” на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival та нагороду FIPRESCI Award.

Читайте також:
Український фільм “Погані дороги” потрапив до лонг-листа премії “Оскар”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна