Журналістів пустили до російських військовополонених у колонію на заході України. ФОТОРЕПОРТАЖ

Російське видання “Медуза”, що працює з Латвії, зробило репортаж із колонії на заході України, де утримують російських військовополонених.

Фотоматеріал оприлюднено 19 січня.

Видання зазначає, що Україна, на відміну від Росії, надала ООН доступ до полонених, а також розпочала розслідування виявлених випадків жорстокого поводження з ними.

Полонені, яких побачила “Медуза”, воювали у складі російської армії та з’єднаннях так званих “ЛНР” і “ДНР”.

Загальну кількість полонених, які перебувають у таборі, не розголошують.

Із колонії відселили звичайних в’язнів, що й передбачено Женевськими конвенціями.

За умовами у таборі стежать представники Червоного Хреста, які регулярно відвідують полонених.

У колонії є пам’ятка із Загальної декларації прав людини. Ця пам’ятка була в “зоні” і до війни, коли там утримували звичайних в’язнів.

На фото є військовополонені, які були серйозно поранені та втратили по одній нозі. Серед них донеччанин (ліворуч), затриманий під час мобілізації в так званій “ДНР” і відправлений на фронт відразу після цього, а також російський контрактник із Калінінграда (праворуч).

Росіяни в колонії працюють – роблять меблі, паперові пакети тощо. Їхня робота оплачується, а на зароблені кошти військовополонені можуть купити собі щось у місцевому магазині або сплатити додаткову телефонну розмову.

Із родичами вони зв’язуються через IP-телефонію (до 15 хвилин на день).

Готують у таборі самі полонені, для них передбачено триразове харчування.

Для полонених відкрита кімната відпочинку – там вони можуть переглянути телевізор або почитати книгу. Також полоненим доступні бібліотека та шахи, на території колонії є церква.

Більшість полонених планують обміняти. Проте стосовно деяких із них уже відкрито кримінальне провадження через скоєні воєнні злочини.

Нагадаємо, 7 січня ЗМІ показали Різдво для російських військовополонених на Львівщині – із кутею, церковною службою і спільною колядкою.

Читайте також:
Омбудсман Лубінець говорить про кроки РФ назустріч у питанні звільнення полонених та старих заручників

Росія зірвала запланований обмін полоненими, – коордштаб

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна