Голову спілки ветеранів АТО з Херсонщини утримують в Криму та звинувачують у шпигунстві

Начальник відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Олешківської райдержадміністрації на Херсонщині, голова ГО “Союз учасників бойових дій – ветеранів АТО Олешківського району” Олександр Зарівний був викрадений російськими окупантами в Херсонській області. Його тримають у СІЗО №2 міста Сімферополь у Криму та звинувачують у “шпигунстві”.

Як повідомляє “Кримська правозахисна група“, Зарівному призначили адвоката – Олександра Полянського, який раніше був призначеним захисником Азіза Ахтемова, засудженого у справі про “диверсію на газопроводі” в Криму. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров називав Полянського “адвокатом ФСБ”.

“Ми маємо неспростовні дані про те, що “адвокати” Полянський і Глушко залучені в беззаконня, яке здійснюється катами ФСБ щодо Асана й Азіза Ахтемових. Саме внаслідок їхньої співучасті в беззаконні карателі мають можливість формально легалізовувати здобуті ними під тортурами “визнання”, – писав Чубаров.

Як повідомляв “Центр журналістських розслідувань”, 17 березня 2022 року російські силовики увірвалися до будинку 53-річного Олександра Зарівного, який із сім’єю жив в Олешках на лівобережжі Херсонської області. Окупанти погрожували зброєю дружині, дочці Зарівного та в кайданках вивезли його в невідомому напрямку. Перші тижні АТОвця утримували в захопленому військами РФ херсонському ізоляторі тимчасового тримання, потім вивезли до Криму.

Офіційно російська влада не повідомляє про справу Зарівного.

За даними правозахисників, відповідно до статті 276 КК РФ чоловікові загрожує термін ув’язнення від 10 до 12 років, пише видання “Крим. Реалії”.

Контекст

Наприкінці жовтня 2022 року українські правозахисники повідомили, що в Сімферополі окупанти відкрили новий СІЗО.

Центр прав людини ZMINA із посиланням на свої джерела в Криму заявляє, що українців, яких росіяни незаконно вивезли з нових окупованих територій до Криму, утримують у Сімферопольському СІЗО в окремих будівлях. До них застосовують тортури та не допускають адвокатів.

Російське видання “Агентство” повідомляло, що СІЗО Сімферополя утримують від 50 до 100 українців, захоплених російською армією чи спецслужбами 2022 року на окупованих територіях України.

Читайте також:
У Криму троє дівчат написали на авто “Слава ЗСУ”, їх оштрафували й переслідують. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна