Франція передала Україні дві батареї ЗРК Crotale та ще дві MLRS

Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню оголосив про постачання Україні двох зенітних батарей ЗРК Crotale, які були анонсовані президентом Еммануелем Макроном у жовтні.

Про це він заявив в інтерв’ю Journal du Dimanche 19 листопада.

“Так, дві батареї ракет Crotale. Але ми також вивчаємо український попит на контрбатарейні радари, тому що раннє виявлення ударів має вирішальне значення. Ми також доставляємо дві реактивні системи залпового вогню для глибшого наземного удару”, – сказав Лекорню, очевидно, маючи на увазі французький варіант M270 MLRS.

“Нам немає чого соромитися. Якщо підсумувати всю нашу військову допомогу [Україні], ми входимо до першої п’ятірки країн”, – сказав він.

Міністр зазначив, що Франція не лише постачає “корисну, надійну, а іноді й надсучасну зброю, таку як гармати CAESAR”, а і є одним із найбільших вкладників до Європейського фонду миру для України. “Тож ми платимо і за те, що дають інші”, – сказав Лакорню.

“Ми змусили парламент проголосувати за фонд підтримки [на 200 млн євро], який дозволяє Україні мати відкритий рядок бюджету, який вони можуть використовувати для замовлення корисного обладнання у наших французьких компаній, таких як бронеавтомобілі “Бастіон” чи понтонні мости, або для обслуговування уже переданого озброєння”, – додав міністр.

За його словами, Франція вже забезпечила навчання 400 українських військових – навідників, операторів ППО, механіків – для роботи на переданому озброєнні та планує навчити ще 2 тисячі вояків із 15 тисяч у межах європейської військової тренувальної програми для ЗСУ.

Читайте також:
Протиракетна панацея: які відповіді росіянам готує ППО ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна