Бойове хрещення NASAMS: Повітряні сили розповіли, чим відбили рекордну навалу російських ракет

Під час масованої ракетної атаки на Україну вдень 15 листопада російські воєнні злочинці задіяли понад 90 ракет. З них 73 ракети були знищені українською протиповітряною обороною, зокрема новими комплексами NASAMS.

Про це ввечері у вівторок повідомила пресслужба Командування Повітряних сил ЗСУ.

“Загалом було випущено було випущено понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет “Калібр” морського базування з акваторії Чорного моря, та 10 дронів-камікадзе.
За попередніми даними, протиповітряною обороною знищено 73 крилатих ракет ворога та усі 10 дронів-камікадзе“, – зазначено в повідомленні КПС.

“Це пристойний результат. Зараз багато хто в Україні без світла сидить, але зрозуміло, це така навала ракет – близько сотні, якщо з “шахедами” брати. Зрозуміло, що збити [всю] таку велику кількість ракет жодна протиповітряна оборона у світі не зможе”, – сказав, коментуючи статистику, речник Командування ПС Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

Ігнат підтвердив, що збільшення відсотка збитих російських ракет стало можливим завдяки отримання Україною західних систем ППО, зокрема IRIS-T та NASAMS.

Він нагадав: під час російської атаки 10 жовтня було збито 45 із 84 ракет, 11 жовтня із 28 ракет збито 20, а 31 жовтня – 45 ракет із 55.

При цьому 31 жовтня вже працював ЗРК IRIS-T, наданий нам німецькими партнерами, який показав 100% результат.

“Знаємо, що минулого тижня було в нас оголошено про те, що прийшли до нас норвезькі комплекси NASAMS. Певна кількість із них уже стоять на озброєнні. Уже сьогодні вони, як і IRIS-T в жовтні, пройшли своє бойове хрещення. І маємо перші результати роботи цих комплексів. Щоправда, [цих комплексів] мало. Треба більше”, – сказав речник КПС.

Що відбулося

Повітряна тривога по всій Україні 15 листопада почалася після 14-ї години. Повідомляли про три хвилі запусків крилатих ракет – як повітряного, так і морського базування. За даними Командування Повітряних сил, до чергового терористичного акту проти Української держави було залучено 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту росії та іранські ударні дрони-камікадзе “Shahed-136/131”, загалом близько 100 ударних засобів.

“…Ворог подовжує атакувати високоточною зброєю об’єкти критичної інфраструктури України. Також внаслідок рашистських ракетних ударів постраждали і багатоквартирні житлові будинки.
Для захисту українського неба Повітряні Сили Збройних Сил України використовують усе наявне озброєння, в тому числі й системи протиповітряної оборони, надані західними партнерами напередодні”, – інформує КПС.

“Прильоти”, руйнування та/або роботу ППО було зафіксовано в центрі Києва та щонайменше 12 областях.

Через масовану ракетну атаку по всій країні застосовують екстрені відключення електрики. Графіки стабілізаційних відключень наразі не діють.

Нагадаємо, речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат днями припускав, що масована ракетна атака росіян може припасти на дати саміту “Групи 20”, який почався саме 15 листопада в Індонезії.

Читайте також:
На Львів – ракетна атака, працює протиповітряна оборона

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна