Болгарія стала одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну

Республіка Болгарія стала одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну, продавши рекордну кількість з початку війни.

Про це з посиланням на Euractiv пише 31 жовтня “Європейська правда”.

За оцінками експертів, на сьогодні Болгарія через посередників поставила в Україну зброї та боєприпасів на суму щонайменше 1 мільярд євро.

При цьому формально Болгарія (як і Угорщина) є єдиними країнами НАТО і ЄС, які офіційно відмовляються відправляти військову допомогу Україні,

Збройові підприємства Болгарії виробляють боєприпаси для озброєнь радянського зразка та іншу продукцію на цій основі, яка здебільшого вирізняється високою якістю і має вищі ціни на міжнародних ринках.

Александр Михайлов, колишній виконавчий директор державної компанії “Кінтекс”, через яку проходить експорт зброї з країни, підтвердив рекордний болгарський експорт цього року.

Він навів приклад експорту болгарської збройової продукції у 2016 і 2017 роках, коли тривали військові конфлікти в Сирії, Лівії та Ємені. Тоді дозволи на експорт зброї, видані державою, в Болгарії становили загалом 1,1-1,3 млрд євро.

Для порівняння Михайлов зазначив, що з початку повномасштабної війни в Україні до сьогоднішнього дня сума дозволів на експорт зброї склала понад 2 млрд євро.

Наразі болгарські виробники і дилери зброї продають свою продукцію переважно в Польщу та Румунію, звідки зброя потім реекспортується в Україну.

“Очевидно, що обсяги експорту до Польщі значно зросли”, – сказав Михайлов.

Він зазначив, що аеропорт Жешув у Польщі, розташований приблизно за 70 км від українського кордону, є центральним логістичним вузлом.

“Невипадково США встановили в цьому аеропорту системи протиповітряної оборони Patriot. За перші 120 днів війни в Україні з болгарських аеропортів до Жешува було здійснено 60 вантажних рейсів зі зброєю. Середня вантажопідйомність становить близько 70-80 тонн вантажу на літак”, – додав Михайлов.

У квітні колишній прем’єр-міністр Бойко Борисов, чия партія ГЕРБ перемогла на останніх виборах, висловив переконання, що Болгарія експортує зброю в Україну.

Тиждень тому політичні партії ГЕРБ і “Демократична Болгарія” внесли до парламенту дві окремі пропозиції про те, щоб Болгарія допомогла Україні важким озброєнням, включно з літаками й ракетними системами.

Читайте також:
Болгарія передасть медичні набори для 35 тис. українських військових

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна