У деокупованому Лимані ексгумовано перші 20 тіл у місцях масових поховань

У нещодавно звільненому Лимані на Донеччині на місцях масових поховань триває ексгумація тіл загиблих внаслідок дій російських окупантів.

За перші дні ексгумовано 20 тіл, повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

Розкопки в Лимані тривають на двох локаціях. За попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, а друга є братською могилою військовослужбовців Збройних сил України.

“Інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми”, – повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні. Але незалежно від цього поліція в кожному випадку відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті.

Фото: поліція Донецької області

Роботу ускладнює те, що більшість тіл перебувають у стані змін: “є пакет, в якому тільки кістки“.

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. Серед перших піднятих 20 тіл – як цивільні, так і військовослужбовці ЗСУ.

Ексгумація триває в рамках кримінального провадження, відкритого за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Загалом починаючи з 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із них уже ідентифіковано 38 цивільних жителів.

За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. Так, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка у Святогірську.

За словами Клименка, на звільнених територіях кількість звернень до поліції від жителів стрімко зростає, “що свідчить про довіру і потребу в захисті”.

“Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави, тож вони допомагають місцевим поліцейським відновлювати порядок на деокупованих територіях. Їх завдання – обійти кожну домівку, поспілкуватися з кожною людиною, що пережила окупацію, зафіксувати кожен воєнний злочин росії та надати всю необхідну допомогу”, – зазначив очільник Нацполіції.

Читайте також:
У деокупованій Лиманській громаді та Святогірську виявили 9 цивільних, убитих Росією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.