У Туреччині спустили на воду український корвет класу Ada “Гетьман Іван Мазепа”

У Туреччині на верфі RMK Marine спустили на воду перший український корвет класу Ada “Гетьман Іван Мазепа”.

Про це йдеться в повідомленні на фейсбук-сторінці першої леді Олени Зеленської, яка була присутня на церемонії в неділю, 2 жовтня

“Сьогодні у Туреччині мала честь спустити на воду корвет, який служитиме Україні й водночас матиме турецьке серце. Протичовновий корвет типу Ada “Гетьман Іван Мазепа” (це ім’я обрав для нього президент України ще у 2021 році, коли розпочиналось будівництво), буде першим кораблем такого класу для Військово-Морських сил України”, – йдеться в повідомленні зі Стамбула.

“Отже, корвете «Гетьман Іван Мазепа», бажаю тобі з честю нести український прапор. Попутного вітру, спокійного моря й лише перемог! Завжди пам’ятай свою турецьку батьківщину і неси славу Україні!” – зазначила Олена Зеленська.

 

Корвет “Гетьман Іван Мазепа” перед спуском на воду. Фото: ФБ Олена Зеленська

У церемонії спуску бойового корабля, який будується на замовлення Військово-Морських Сил Збройних Сил України, взяв участь командувач ВМС ЗСУ віце-адмірал Олексій Неїжпапа.

“Сьогоднішня надважлива для України та її Військово-Морських Сил подія вкотре засвідчує, що в умовах вирішальної війни за нашу незалежність і територіальну цілісність, за волю багатонаціонального українського народу, за свободу і гідність ми маємо прекрасного друга – Турецьку Республіку. Наше співробітництво отримує ще один вимір – прекрасний корвет, який вже скоро захищатиме Україну, вільне судноплавство, що безумовно є спільною метою наших країн, – сказав Неїжпапа на військовій верфі підприємства Istanbul Naval Shipyard.

Фотогалерея:

корвет класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" ВМС ЗСУ - спуск на воду корвет класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" ВМС ЗСУ - спуск на воду - моряки Олена Зеленська і Олексій Неїжпапа - корвет класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" ВМС ЗСУ - спуск на воду Олексій Неїжпапа - корвет класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" ВМС ЗСУ - спуск на воду корвет класу Ada "Гетьман Іван Мазепа" ВМС ЗСУ - спуск на воду Олена Зеленська - корвет Гетьман Іван Мазепа класу Ada
<
>

Пресслужба командування ВМСУ нагадала, що у липні минулого року в рамках двостороннього військового співробітництва Україна отримала від Туреччини оновлену версію розвідувально-ударного безпілотного комплексу Bayraktar ТВ2 зі збільшеним радіусом дії для національного флоту, а вже у вересні було закладено кіль майбутнього корвета.

Контекст

Перший корвет для ВМС ЗС України заклали в Туреччині 7 вересня 2021 року. Наприкінці грудня на суднобудівному підприємстві в Стамбулі почали збирати корпус корвета.

Назву йому присвоїли в серпні 2022 року.

Раніше планувалося, що до кінця 2022 року корабель із частковим оснащенням відбуксирують в Україну на добудову.

Питання озброєння для українського корвета остаточно не вирішене.

Читайте також:
Неїжпапа пояснив, навіщо Україні корвет класу ADA

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна