Неїжпапа пояснив, навіщо Україні корвет класу ADA

 

Командувач Військово-Морських сил ЗСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа спробував пояснити, навіщо Україні потрібні корвети типу ADA саме в нинішньому історичному та безпековому контексті.

Командувача національного флоту цитує у понеділок, 13 вересня, пресслужба ВМС ЗСУ.

“Корвет – це невеликий корабель, але його особливість та відмінність у тому, що на ньому може бути розміщено повний спектр комплексів для виконання завдань у трьох площинах – море, підводний простір, повітря. А, як відомо, РФ за останні 5-6 років зробила з Криму “непотоплюваний авіаносець”, продовжуючи нарощувати свою військово-морську і авіаційну складові в угрупованні сил і засобів на території півострова. Для того, щоб захистити наші кораблі в морі, ми маємо мати власну систему захисту, однією зі складових якої є власна система ППО, що може бути розміщена на кораблях типу “корвет”, − пояснює командувач ВМС ЗС України.

Він зауважив, що на корветах типу ADA будуть розміщені комплекси ППО малої дальності, сучасна система бойового управління, навігація, радіолокаційна станція, гідролокатор для пошуку та виявлення підводних човнів, система РЕБ тощо.

Крім того, вони матимуть можливість адаптуватись під усі наявні нині види протикорабельних ракет як іноземного виробництва, так і вітчизняних розробок.

“Таким чином корвет даного типу зможе реалізувати ППО тактичної групи кораблів. І ми сподіваємось, що у 2024 році ВМС ЗС України матимуть першу тактичну групу у складі декількох ракетних катерів, які плануємо будувати разом із нашими партнерами з Великої Британії, та корвета”, − наголосив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

На запитання, чому було ухвалено рішення про будівництво корветів саме в Туреччині, командувач пояснив, що на це є декілька причин.

“По-перше, Туреччина пішла нам на зустріч і готова у дуже стислі терміни збудувати перший корабель. Тобто, це вже готове й швидке рішення, бо судно, яке пройшло стадію розробки виробництва, є серійним і не потребує складних систем випробування та інженерних рішень. По-друге, наші турецькі партнери мають добре налагоджену кооперацію з виробниками зброї та військової техніки для кораблів. Звісно, ми повинні розвивати свою кораблебудівну галузь і бути максимально автономними. Цього прагне кожна країна. Наразі Україна може сформувати без жодних проблем корпус практично будь-якого корабля, для цього є фахівці і заводи. Але зробити корабель боєготовою системою − це проблема. Тому ми і пішли таким шляхом, щоб привезти ці технології до нас. Адже відповідно до договору з турецькою стороною до кінця 2022 року корпус корабля з деякими системами буде переправлено в Україну на підприємство, де надалі здійснюватимуть добудування. Це забезпечить роботу нашим корабелам над проєктом, що має важливе значення для розвитку національного флоту. І це є третьою причиною”, − зазначив очільник національного флоту.

Також він зауважив, що підготовка екіпажів для корветів типу ADA відбуватиметься із залученням партнерів із Туреччини. І це вкрай важливо, адже без підготовленого особового складу, нехай буде побудовано безліч військових кораблів, усі зусилля зійдуть нанівець.

Крім того, корабель, який було закладено для ВМС ЗС України, є ще й яскравим свідченням того, що гендерна політика на флоті відбувається не на словах, а на ділі.

“На корветах типу ADA передбачено розміщення офіцерського, старшинського та матроського складу із числа військовослужбовців-жінок. Для них буде відведено окремі каюти та вирішено інші побутові питання. А якщо дивитися ще далі, то, сподіваюся, наші курсантки, що нині навчаються в Інституті ВМС, колись стануть першими в історії ВМС ЗС України командирами бойових кораблів“, − резюмував командувач ВМС ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Неїжпапа також нагадав, що будівництво корвета типу ADA розпочалося у квітні 2021 року і на сьогодні вже сформовано майже 13 секцій та кіль корабля. У перспективі, з його слів, до квітня наступного року будуть виготовлені всі секції.

“Під час мого візиту на завод я побачив чітку організацію виробництва: є графіки, які виконуються вчасно, укладено контракти із постачальниками військової техніки. Такий темп дозволить виконати роботи у зазначені терміни. Нагадаю, що відповідно до існуючих домовленостей у 2022 році корвет буде переправлено в Україну і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС ЗС України”, − повідомив контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Читайте також:
У Туреччині урочисто заклали корвет класу ADA для потреб ВМСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна