НАБУ оголосило в розшук нардепа Деркача

Національне антикорупційне бюро України оголосило у міжнародний розшук колишнього депутата Андрія Деркача. Його обвинувачують у незаконному збагаченні та державній зраді.

Про це інформує пресслужба Бюро в п’ятницю, 16 вересня.

“НАБУ і САП повідомили народному депутату України III-IX скликань про підозру у державній зраді та незаконному збагаченні. Дії особи кваліфікували за ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111, ст. 368-5 Кримінального кодексу України. Оскільки нардеп переховується від слідства, про підозру йому повідомили заочно та оголосили нардепа в розшук”, – мовиться в повідомленні Національного антикорупційного бюро.

За даними слідства, тоді ще чинний нардеп Деркач отримав у 2019-2022 роках понад $500 тисяч від правоохоронних та розвідувальних органів росії на підривну діяльність проти України.

“Гроші він відпрацьовував через вчинення різноманітних дій, зокрема й у публічній площині, спрямованих на дискредитацію іміджу України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин між США та Україною, а також ускладнення інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО”, – зазначили в Бюро.

Читайте також:
СБУ викрила агентурну мережу розвідки РФ, що готувала вторгнення. До неї входив нардеп Деркач

Контекст

19 травня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.
У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача й ще трьох громадян Росії. Активи громадян зі санкційного списку заморожені на території США, а особам у США заборонено мати з ними справи.
У січні 2021 року США запровадили санкції проти ще однієї групи осіб та організацій, пов’язаних із Деркачем, зокрема проти обраного від “Слуги народу” нардепа Олександра Дубінського.

Читайте також:
Facebook видалив ботоферми, що працювали на “Слугу народу” і нардепа Деркача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна