Facebook видалив ботоферми, що працювали на “Слугу народу” і нардепа Деркача

 

Працівники американської корпорації Facebook виявили і видалили дві мережі ботів, що налічували майже 600 акаунтів і 400 сторінок. Їхня діяльність пов’язана із політсилами “Слуга народу”, “Довіра”, а також підсанкційним нардепом Андрієм Деркачем.

Про це в п’ятницю, 7 травня, інформує Gazeta.ua з посиланням на пресслужбу соцмережі.

Загалом фейсбук виявив дві мережі скоординованої неавтентичної поведінки, існування яких порушує правила соцмережі, зазначається у звіті.

Перша мережа налічувала 105 акаунтів і 24 сторінки Facebook, а також п’ять акаунтів Instagram. Розслідування виявило, що за ними стоять особи, пов’язані з партією “Слуга народу”. Загалом на просування сторінок витратили близько 210 тисяч доларів.

Мережа публікувала дописи українською та російською мовами про політику, корупцію, сатиру про COVID-19, контент на підтримку “Слуги народу” й чинної української влади, а також критикувала опозицію, насамперед міського голову Києва Віталія Кличка й п’ятого президента, лідера опозиційної фракції “Європейська солідарність” Петра Порошенка.

Друга мережа налічувала 477 акаунтів і 363 сторінки Facebook, а також 29 акаунтів Instagram. До неї, як показало розслідування Facebook, причетні нардеп Андрій Деркач, а також Петро Журавель і його медіа Begemot — усі вони перебувають під санкціями міністерства фінансів США.

Частина акаунтів була пов’язана з людьми, які консультують колишнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана й голову депутатської групи “Довіра” Олега Кулініча.

У Facebook вважають, що ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого для Деркача, Гройсмана й Кулініча контенту.

Читайте також:
СБУ ліквідувала фінансовану з Росії “ботоферму”, яка поширювала фейки про вакцинацію і підтримувала “Л/ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна