СБУ викрила агентурну мережу розвідки РФ, що готувала вторгнення. До неї входив нардеп Деркач

Правоохоронці викрили агентурну мережу Головного управління Генерального штабу Російської Федерації, до якої входив народний депутат України Андрій Деркач.

Про це в п’ятницю, 24 червня, інформує пресцентр Служби безпеки України.

За даними слідства, він курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати їх для швидкого захоплення України.

Наприклад, при захопленні столиці росіяни планували використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі.  Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками.

“Оперативна розробка мережі велася давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, затримавши колишнього помічника нардепа Ігоря Колеснікова. Власне, він, будучи негласним співробітником ГУ ГШ Росії із позивним “Ветеран”, працював зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами РФ і Деркачем”, – йдеться в повідомленні.

Колесніков каже, що Деркача Росія завербувала в 2016 році. Працювало з ним винятково топкерівництво ГУР – начальник управління Ігор Костюков та його перший заступник Володимир Алєксеєв.

Деркач отримував кошти від ГУ ГШ РФ безпосередньо для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців.

Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача.

Сам Колесніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав багато свідчень. У травні суд вже оголосив йому вирок за державну зраду. За його словами, в червні 2021 він почув розмови про план підготовки повномасштабного вторгнення.

“Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи («частные охранные предприятия», – “Н”) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста”, – зазначає Колєсніков.

СБУ продовжує оперативно-слідчі заходи, щоб притягнути до відповідальності усіх осіб, причетних до розгалуженої агентурної мережі.

Андрія Деркача не лише українські правоохоронці називають “російським агентом”. Зокрема так його називав Вашингтон.

Контекст

19 травня 2020 року народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка. Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.
У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Андрія Деркача й ще трьох громадян Росії. Активи громадян зі санкційного списку заморожені на території США, а особам у США заборонено мати з ними справи.
У січні 2021 року США запровадили санкції проти ще однієї групи осіб та організацій, пов’язаних із Деркачем, зокрема проти обраного від “Слуги народу” нардепа Олександра Дубінського.

Читайте також:
Facebook видалив ботоферми, що працювали на “Слугу народу” і нардепа Деркача

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна