Зона ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС потрібна вже зараз – глава МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до негайного припинення обстрілів у районі Запорізької АЕС та створення зони ядерної безпеки та захисту навколо станції.

Як передає “Новинарня” в п’ятницю, 9 вересня, заява щодо ситуації на ЗАЕС опублікована на сайті МАГАТЕ.

“Я настійно закликаю до негайного припинення обстрілів у всьому районі. Тільки це забезпечить безпеку обслуговувального персоналу та дозволить довгострокове відновлення енергопостачання Енергодара та електростанції. Цей драматичний розвиток подій засвідчує абсолютну необхідність створення зони ядерної безпеки та захисту вже зараз”, – заявив він.

Глава МАГАТЕ наголосив, що створення такої зони – “єдиний спосіб гарантувати, що нам не загрожує ядерна аварія”.

Читайте також:
МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС: про що в ньому йдеться

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Зрештою місія МАГАТЕ прибула в Україну: 31 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, після чого місія вирушила до Запоріжжя.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії не було представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

3 вересня очільник МАГАТЕ Гроссі розповів про попередні висновки за підсумками візиту місії на Запорізьку АЕС, згідно з якими найгірше він оцінив “фізичну цілісність” станції, що була порушена внаслідок бойових дій.

5 вересня Запорізьку АЕС залишили четверо із шести інспекторів місії МАГАТЕ, що перебували там від 1 вересня. Ще двоє представників МАГАТЕ поки що залишаються на станції.

Читайте також:
Шмигаль у Німеччині запропонував спільну місію ЄС і ООН для ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна