МАГАТЕ оприлюднило звіт за підсумками місії на Запорізьку АЕС: про що в ньому йдеться

Міжнародне агентство з атомної енергії оприлюднило звіт за підсумками візиту на Запорізьку атомну електростанцію, яка тимчасово перебуває під контролем росіян в окупованому Енергодарі.

Як передає “Новинарня” в вівторок, 6 вересня, звіт із 52 сторінок опублікований на сайті Агентства.

В документі йдеться, що існує нагальна необхідність у тимчасових заходах щодо запобігання ядерній аварії, яка може статись через військові дії. Крім цього, “потрібна домовленість усіх сторін” на створення захисної зони навколо ЗАЕС, щоб уникнути пошкоджень.

І МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації, які ведуть до термінового створення такої зони ядерної безпеки.

Також агентство заявило, що обстріл станції та її околиць потрібно припинити для підтримки фізичної цілісності АЕС. Так, наприклад, зафіксовані наслідки обстрілів на:

  • одному маслобаку для змазки турбін;
  • дахах різних будівель, зокрема будівлі для транспорту, який перевозить використане ядерне паливо;
  • спецбудівлі, де розміщуються свіже ядерне паливо та сховище ядерних відходів;
  • новому навчальному корпусі;
  • будівлі, де розташований центральний моніторинговий пункт системи фізичного захисту;
  • контейнері, де розташована система радіаційного контролю.

Водночас генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що, хоча минулі обстріли ще не спричинили ядерної надзвичайної ситуації, вони становлять постійну загрозу для ядерної безпеки.

Рівень радіації в цьому районі залишається нормальним. Організація закликає створити безпечні транспортні коридори для безперебійного постачання необхідного обладнання на станцію, зокрема для підтримки безпеки станції та оперативного ремонту.

Члени місії бачили російські військові вантажівки на першому поверсі машинних залів 1-го та 2-го енергоблоків, а також під естакадами, які з’єднують реактори. МАГАТЕ також зафіксувало пошкодження дорожнього покриття, стін і вікон різних будівель.

Агентство звітує, що безпеку на ЗАЕС забезпечує персонал, як це має бути, однак присутність військових, техніки та представників “Росатому” створює на них тиск і вони перебувають у “складних обставинах”.

Читайте також:
Четверо із шести представників місії МАГАТЕ, що були на ЗАЕС, покинули станцію. ВІДЕО

Загалом штат на станції не повний і іноді не вистачає людей, через що персонал змушений працювати інколи понаднормово. До того ж росіяни не надають персоналу повний доступ до абсолютно всіх приміщень станції що теж створює потенційну небезпеку. Відтак МАГАТЕ рекомендує прибрати з ЗАЕС усіх людей та техніку, які можуть впливати на безпеку станції.

Що стосується готовності до аварій, то персонал станції повідомив, що вони регулярно проходять протиаварійні навчання, але навчальний аварійний центр на території ЗАЕС зайняли російські військові, а для персоналу створили альтернативний центр, але він не відповідає необхідним вимогам — не має незалежного джерела живлення і вентиляції, а також безперебійного доступу до зв’язку та інтернету. МАГАТЕ рекомендує відновити всю цю систему аварійного реагування на станції.

Агентство встановило і проблеми із безперебійними зв’язком між персоналом та власником станції (“Енергоатом”), тому потрібно відновити безперебійний інтернет, супутниковий та мобільний зв’язок для того, щоб персонал і керівництво станції завжди було на зв’язку з “Енергоатомом“.

Читайте також:
В Енергодарі – потужний вибух, у місті зникло світло й водопостачання

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Зрештою місія МАГАТЕ прибула в Україну: 31 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, після чого місія вирушила до Запоріжжя.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії не було представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

3 вересня очільник МАГАТЕ Гроссі розповів про попередні висновки за підсумками візиту місії на Запорізьку АЕС, згідно з якими найгірше він оцінив “фізичну цілісність” станції, що була порушена внаслідок бойових дій.

5 вересня Запорізьку АЕС залишили четверо із шести інспекторів місії МАГАТЕ, що перебували там від 1 вересня. Ще двоє представників МАГАТЕ поки що залишаються на станції.

Читайте також:
Шмигаль у Німеччині запропонував спільну місію ЄС і ООН для ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна