Четверо із шести представників місії МАГАТЕ, що були на ЗАЕС, покинули станцію. ВІДЕО

Четверо представників місії МАГАТЕ із шести, що залишалися на окупованій росіянами Запорізькій АЕС після інспекції, покинули станцію.

Решта двоє залишаються на ЗАЕС, повідомляє “РИА Новости” в понеділок, 5 вересня.

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі анонсував, що організація планує зберегти на ЗАЕС постійну присутність двох своїх представників.

Читайте також:
“Фізична цілісність порушена”: гендиректор МАГАТЕ оголосив попередні підсумки візиту на ЗАЕС

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Зрештою місія МАГАТЕ прибула в Україну: 31 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, після чого місія вирушила до Запоріжжя.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії не було представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

Читайте також:
Шмигаль у Німеччині запропонував спільну місію ЄС і ООН для ЗАЕС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна