“Фізична цілісність порушена”: гендиректор МАГАТЕ оголосив попередні підсумки візиту на ЗАЕС

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів про попередні висновки за підсумками візиту місії на Запорізьку АЕС, згідно з якими найгірше він оцінив “фізичну цілісність” станції, що була порушена внаслідок бойових дій.

Про це він розповів на пресконференції у Відні ввечері 2 вересня, представивши таблицю з вимірюванням низки показників, що стосуються роботи АЕС.

“Очевидно, що фізична цілісність станції була порушена кілька разів. Сталося це випадково [чи навмисно] – у нас немає елементів, щоб це оцінити. Але це реальність, і це в жодному разі не повинно повторюватися.

На чиєму боці ви б не були, що б ви не думали про цю війну – це те, чого не можна допускати. І тому ми намагаємося запровадити певні механізми і залишити на станції наших людей, щоб покращити цю ситуацію”, – заявив Гроссі.

Для наочної оцінки стану ЗАЕС він запропонував користуватися кольоровими індикаторами, де червоний – найбільша небезпека, жовтий – помірна, а зелений – найвища.

Скріншот з відео

“За цими кольорами стоїть дуже детальний технічний аналіз того, як ми сприймаємо ситуацію на АЕС. Отже, перше – фізична цілісність об’єктів: вона червона. Дуже червона, адже ми бачили воєнні дії навколо АЕС і бачили наслідки [обстрілів], сліди чи залишки від снарядів на будівлях”, – зазначив гендиректор МАГАТЕ.

Другий стовпчик – повна функціональність систем із забезпечення захисту та безпеки. Він жовтий. Це означає, що більшість систем працюють і перебувають у доброму стані.

Третій – робочі умови для персоналу. Цей показник перебуває на межі, але наразі позначений наполовину жовтим, наполовину червоним кольором. Як пояснив Гроссі, це тому, що на станції зберігається стан modus vivendi, тобто співіснування українського персоналу, який продовжує працювати, та російських окупантів і представників “Росатому”. Функціонують два енергоблоки, тож загалом АЕС продовжує діяти.

Четвертий – забезпечення електроенергією. Він теж поділений навпіл, червоно-жовтий. Адже кілька разів електроенергія або вимикалася повністю, або переривалася. Проте навіть під час повного відключення електроенергії дизельні генератори працювали в нормальному режимі й продукували енергію для охолоджувальних енергоблоків.

П’ятий – логістичні ланцюжки постачання на АЕС. Цей стовпчик жовто-зелений: враховуючи воєнну ситуацію, логістичні ланцюжки перервані, проте значних проблем через це на станції досі не було.

Шостий – радіаційний фон та реагування на надзвичайні ситуації. Він наполовину червоний і наполовину зелений. Очільник МАГАТЕ повідомив про серйозні перепони та перериви в роботі, але системи діють.

Сьомий – надійність комунікацій із регулятором. Він жовтий: ця функція досі відбувається з певними складнощами.

“Я досі вважаю, що ситуація [на ЗАЕС] надзвичайно важка, сповнена серйозних викликів. Ми будемо вимагати постійну підтримку і моніторингу, який ми намагаємося надати зараз, перебуваючи там”, – сказав Гроссі.

“Ми отримуємо цю інформацію практично весь час і безперервно. І зараз ми намагаємося глибинним чином її оцінити – якою є поточна ситуація. Я сподіваюся видати повний звіт якомога раніше на початку наступного тижня, щойно у нас з’явиться повна картинка розуміння ситуації до завершення вихідних”, – повідомив очільник МАГАТЕ.

Гроссі також продовжує наполягати на тому, що він та його команда “бачили все, що хотіли побачити” під час візиту на ЗАЕС.

“Я бачив у деяких коментарях і реакціях, нібито нам чогось не показали, що нам влаштували “парад”. Ми побачили те, що я просив показати. Усе, що я просив. Навіть коли ми були самі. Ми побачили все”, – наголосив він.

Водночас Гроссі визнав, що не зміг поспілкуватися з жодним із російських військових, які контролюють станцію, хоча звертався до них із таким проханням.

Під час візиту делегації МАГАТЕ на ЗАЕС від неї не відходили представники “Росатому”, які розповідали про нібито обстріли “з боку українських військ”. Фото: ТАСС

Відповідаючи на запитання, чому МАГАТЕ не підтримує заклики України до демілітаризації Запорізької АЕС, гендиректор заявив, що організація не буде піддаватися “шуму” і “маніпуляціям”.

“Коли людям властиво подобатися те, що ми говоримо, нас підтримують. Коли їм це не подобається, вони починають говорити про маріонеток чи що нами маніпулюють. Нами ніколи не маніпулюють. Ми ніколи не втрачаємо орієнтир. Ми знаємо, що робимо. Звісно, ми з повагою слухаємо цей “шум”, але наша здатність – фокусуватися на тому, що ми робимо”, – запевнив Гроссі.

“Безпекова ситуація під час нашого візиту була досить складною. Були моменти явних обстрілів, коли працювали великокаліберний кулемет, артилерія, два-три рази міномети – ми були дуже стурбовані”, – додав гендиректор МАГАТЕ. Проте, за його словами, місія отримала “чудову підтримку команди безпеки ООН”.

У вівторок, 6 вересня, Рафаель Гроссі розповість про свої висновки Раді Безпеки ООН.

Як писала “Новинарня“, 1 вересня делегація МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС. Через кілька годин Рафаель Гроссі заявив, що побачив “ключові речі, які йому було необхідно, та отримав пояснення”, і разом із більшою частиною делегації залишив станцію.

Водночас шестеро (а не п’ятеро, як повідомлялося раніше) представників місії ще на кілька днів залишилися інспектувати роботу АЕС. Надалі, як планується, на Запорізькій атомній електростанції постійно працюватимуть двоє представників МАГАТЕ

Читайте також:
Росіяни повністю контролювали візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС і не допустили туди незалежні ЗМІ

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Зрештою місія МАГАТЕ прибула в Україну: 31 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, після чого місія вирушила до Запоріжжя.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії не було представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна