Банкова протягує законопроєкт, щоб зробити голову НАБУ залежним, – активісти

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №7654 “Про внесення змін до деяких законів України стосовно уніфікації вимог до керівників окремих державних органів”. Проєкт стосується порядку призначення і звільнення директора Національного антикорупційного бюро та вимог до нього.

Рішення профільного комітету було ухвалене на засіданні 5 вересня в онлайн-форматі. “За” проголосували 14 членів комітету, проти – четверо, троє – утримались.

Проєкт закону може знищити незалежність НАБУ і САП, заявив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. 

“Слуги” щойно провели через комітет законопроєкт #7654, яким зриватимуть конкурс на директора НАБУ, а також спрощують процедуру його звільнення”, – написав Шабунін у фейсбуці.

За його словами, “слуги” “прямо на комітеті запхали в проєкт норму, якою вбивають вимогу щодо політичної незалежності майбутнього директора НАБУ“.

Чинний закон забороняє подаватися кандидатам, які останні два роки працювали в керівних органах партії або були з нею в договірних відносинах. Новий законопроєкт скасовує це – достатньо припинити таку діяльність просто перед поданням на конкурс.

Шабунін зауважив, що головою профільного комітету і автором законопроєкту 7654 є нардеп від “СН” Андрій Клочко, який сам є фігурантом розслідування НАБУ щодо придбання його матірʼю нерухомості на 14,5 млн грн і автомобіля Tesla.

Громадський активіст Роман Балан (“Сініцин”) з цього приводу звернувся до президента Зеленського: “Ваші депутати з благословення керівництва вашого офісу вирішили знищити незалежність НАБУ і поставити директором свою людину. Очевидно, так красти іноземні гроші на допомогу військовим і відбудову “для своїх” буде значно легше. Мої джерела кажуть, що є “пряма вказівка з Банкової назбирати голоси”. Голосування за законопроект полупокера Клочка буде, ймовірно, завтра.
Нагадаю, Клочко — пацієнт НАБУ, бо BIHUS.Info виявили в його 70-річної матері нерухомість на 14 мільйонів гривень і “Теслу”. Тому його руками все і робиться, його не шкода.
Пане президенте, я вас дуже прошу, розпорядіться на Банковій залишити НАБУ в спокої”, – написав Сініцин.

Віталій Шабунін у блозі для ZN нагадав, що торік депутати вже ухвалили новий закон про НАБУ, який привів статус Бюро у відповідність до Конституції.

У грудні Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо депутата Андрія Клочка зі “Слуги народу” за статтею про незаконне збагачення.

Призначення незалежного керівника НАБУ і САП є однією з основних вимог Євросоюзу до України задля подальшого кандидатства у члени. Очільника САП уже визначили, ним став детектив НАБУ Олександр Клименко.

Читайте також:
САП і НАБУ оголосили вісім підозр за ₴13 млрд збитків “Укрнафті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна