Росіяни повністю контролювали візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС і не допустили туди незалежні ЗМІ

Російські окупанти самі водили інспекторів місії МАГАТЕ по території Запорізької атомної електростанції та стежили за їхнім спілкуванням із персоналом, а незалежних журналістів, всупереч домовленості з місією, висвітлювати візит на ЗАЕС не пустили.

“Росіяни водили [генерального директора МАГАТЕ Рафаеля] Гроссі та інспекторів за своїм маршрутом, показували “мапи прильотів” та привели до них місцевих колаборантів із заявами від “небайдужих громадян” про необхідність припинення обстрілів. Це був цирк“, – на умовах анонімності розповів Суспільному один зі співробітників ЗАЕС.

За його словами, росіяни переконували представників місії, що на станції перебувають їхні війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту, а не бойові підрозділи російської армії.

При цьому пропагандистські ЗМІ опублікували відео “інспекції” представників МАГАТЕ, які на власні очі побачили військову техніку РФ просто в приміщенні атомної станції.

Із працівниками Запорізької АЕС представники МАГАТЕ спілкувалися виключно в присутності російських військових та представників “Росатому”. Останні активно переконували місію, що ЗАЕС обстрілюють українські війська, і навіть показували “докази” у вигляді снарядів.

При цьому візит місії висвітлював цілий натовп пропагандистів з російських телеканалів та інших ЗМІ.

Натомість українських журналістів на станцію не пустили, повідомив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський.

“Коли ми бачилися з паном Гроссі та членами місії в Києві, ми домовилися про те, що місію обов’язково супроводжуватимуть журналісти з українських і міжнародних ЗМІ. Незалежні журналісти. Щоб світ бачив правду. Бачив, що насправді відбувається.

На жаль, цього не зроблено. Хоча обіцяно. Окупанти не пустили журналістів, але організували масовку своїх пропагандистів. На жаль, представники МАГАТЕ не захистили представників незалежних ЗМІ”, – заявив президент.

Він наголосив, що Україна зробила все, щоб місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС відбулася.

“Добре, що це відбулося… Але погано, що окупанти намагаються перетворити цю місію МАГАТЕ – справді необхідну – на безплідну екскурсію по станції”, – зауважив Зеленський.

“Сподіваємося, що місія все ж зробить об’єктивні висновки з обставин на станції. І головне, що має відбутися, – це демілітаризація території станції. Саме це є метою українських і міжнародних зусиль. І погано, що ми поки не почули відповідних закликів від МАГАТЕ”, – додав він.

Той факт, що незалежних журналістів на станцію не допустили, підтвердив і міністр енергетики Герман Галущенко.

“Ми дуже хотіли, щоб у цій місії були незалежні журналісти світових та українських медіа. І в колоні було два автобуси, в яких перебували представники незалежних ЗМІ… Але на жаль, коли колонна пройшла останній український блокпост, росіяни розвернули ці два автобуси з незалежними ЗМІ”, – сказав він в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Він також зауважив, що не якщо представники іноземних (не російських) ЗМІ й були на ЗАЕС під час інспекції МАГАТЕ, то вони потрапили туди “точно не з території України”.

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС у четвер, 1 вересня, всупереч тому, що російські війська просто перед кортежем обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час місії на ЗАЕС, 1 вересня 2022 року. Фото: РБК

Як писала “Новинарня“, після нетривалого візиту на станцію очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі та більшість членів делегації виїхали зі станції.

“Я думаю, що сьогодні за ці кілька годин ми змогли зв’язати багато інформації. Ключові речі, які мені необхідно було побачити, я побачив і отримав пояснення“, – заявив Гроссі.

Водночас п’ятеро представників місії залишилися в Енергодарі. Вони житимуть у готелі та інспектуватимуть роботу ЗАЕС ще впродовж кількох днів.

Раніше Гроссі заявив, що МАГАТЕ також має намір встановити на Запорізькій атомній електростанції постійне представництво.

Читайте також:
На тлі візиту місії МАГАТЕ: росіяни вдарили по Енергодару з гелікоптерів та артилерії, є загиблі

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Зрештою місія МАГАТЕ прибула в Україну: 31 серпня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським, після чого місія вирушила до Запоріжжя.

Тоді Гроссі заявив, що інспектори планують провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки. Водночас призначений окупантами так званий “голова Запорізької ВЦА” Євген Балицький заявив, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розрахована на один день.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії немає представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна