Гендиректор МАГАТЕ Гроссі поїхав із ЗАЕС. На станції залишились 5 представників місії

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС.

Про це він повідомив увечері в четвер, 1 вересня, у твіттері.

“Разом із Гроссі зі станції поїхали більшість членів делегації”, – йдеться у повідомленні “Енергоатому”.

Зараз на Запорізькій АЕС залишились п’ятеро представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції.

Очікується, що вони перебуватимуть на ЗАЕС до 3 вересня.

Напередодні Місія прибула до Києва. Президент України Володимир Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Зеленський подякував за приїзд місії МАГАТЕ в Україну і наголосив, що через окупацію Запорізької атомної електростанції російськими військовими є великі ризики щодо вибухів, зриву роботи ядерних реакторів, відключення блоків АЕС від української мережі. Також глава держави заявив про ризики щодо опалювального сезону в Україні і світову загрозу через ядерний тероризм Росії.

31 серпня місія МАГАТЕ вирушила з Києва до Запоріжжя. Тоді Гроссі заявив, що місія планує провести на станції декілька днів, зокрема поспілкуватися з персоналом, і доповісти за підсумками поїздки.

За словами  Рафаеля Гроссі, організація також має намір встановити на станції постійне представництво.

Водночас призначений окупантами так званий “голова Запорізької ВЦА” Євген Балицький заявив, що місія МАГАТЕ на ЗАЕС розрахована на один день.

За наполяганням Росії, яка контролює ЗАЕС, у складі місії немає представників США й Великої Британії, які перебувають у недружніх відносинах з РФ. При цьому до місії увійшли експерти з Польщі та Литви – країн, які підтримують Україну, а також із Сербії та Китаю, що є близькими до РФ.

Решта членів місії – з таких країн, як Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія тощо.

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Читайте також:
Через російські обстріли на Запорізькій АЕС відключився енергоблок

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна