Зеленський зустрівся з гендиректором МАГАТЕ Гроссі

Президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна очікує від візиту місії МАГАТЕ не лише аналізу ситуації на Запорізькій АЕС, але й вимог щодо демілітаризації зони навколо та в середині станції.

Про це президент України заявив у вівторок, 30 серпня, під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі, передає “Укрінформ”.

Зеленський подякував за приїзд місії МАГАТЕ в Україну і наголосив, що через окупацію нашої Запорізької атомної електростанції російськими військовими є великі ризики щодо вибухів, зриву роботи ядерних реакторів, відключення блоків Запорізької АЕС від української мережі. Також Зеленський заявив про ризики щодо опалювального сезону для наших громадян і світову загрозу через ті чи інші ядерні ризики.

Зеленський додав, що українська сторона хоче, щоб місія МАГАТЕ на чолі з директором Гроссі завдяки нашим спецслужбам та безпековим коридорам мала змогу попасти на станцію і зробити максимум для того, щоб уникнути усіх загроз світового масштабу.

“Довіряємо вашим спеціалістам… Ми би хотіли, щоб була не тільки перевірка, бо я вважаю, що перевірка – це тактичні дії, а є стратегічні рішення…

Для нас важливо невідкладні вимоги з боку МАГАТЕ, з боку ООН і вимоги, які абсолютно всі лідери Європи та світу підтримують щодо термінової демілітаризації станції, виходу будь-яких військових російської федерації з будь-якою зброєю, звільнення нашої станції і організації демілітаризованої зони як всередині так і навколо Запорізької атомної станції і повний перехід станції під контроль Української держави”, – сказав Зеленський.

Він додав, що тільки так можна усунути будь-які ризики пов’язані з атомною енергетикою.

Контекст

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має “захищати її” від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Енергодара з Києва, хоча Росія перешкоджала такому візиту.

Читайте також:
Росіяни обстріляли евакуаційну колону в “сірій зоні” на Запоріжжі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна