Рієлторка на Рівненщині безкоштовно розмістила більш як 200 сімей переселенців

Рієлторка Лілія Трофімчук у мирний час продавала і здавала нерухомість, а зараз знаходить безкоштовне помешкання для внутрішніх переселенців – тих, хто постраждав від російських окупантів і втратив дім.

Про волонтерку з Костополя Рівненської області розповіла соціальна кампанія “Пліч-о-пліч”.

Від початку війни Лілії вдалося знайти житло для більш ніж 200 родин ВПО, які тікали від війни.

Географія переселенців відображала ситуацію на фронті. Спочатку багато людей було з Київської області, потім настала черга Харкова, Миколаєва, Маріуполя, Сєвєродонецька. Когось вдалося поселити в містах, когось – у селах Рівненської області.

Лілія пояснює, що вільне житло, облаштоване для життя, швидко закінчилося ще на початку великої війни. Тому довелося взятися за старі сільські хати.

“Я знаходжу старі будинки, в яких ніхто не живе по кілька років, отримую дозвіл від господарів, купую побілку, фарбу, необхідні матеріали, заручаюся допомогою волонтерів чи переселенців, і ми разом приводимо до ладу старі будинки. Потім туди заселяємо людей”, – пояснює Лілія Трофімчук.

Лілія Трофімчук

Та одна справа заселити, а інша – як цим людям жити далі. Тож жінка намагається ще й допомагати ВПО з харчами, одягом, роботою.

“Мене приємно вражає, що задля допомоги іншим місцеві об’єднуються, привозять гроші, продукти. Та навіть самі переселенці допомагають одне одному. Ось, наприклад, до нас звернулася жінка із сімома дітьми, яка була вагітна восьмою дитиною. Її чоловік на фронті захищає Україну. Вони приїхали до нас зі сходу голі-босі. Ми знайшли їм житло, трохи допомогли з продуктами й одягом. Коли жінка більш-менш оговталася, то прийняла в себе ще одну переселенку з трьома дітьми”, – розповіла Лілія.

Ще до війни Лілія опікувалась невеличким дитячим центром У рівному. Після 24 лютого його роботу довелося припинити, проте психологи та викладачі, які працювали з дітьми, продовжують допомагати переселенцям, надаючи психологічну допомогу всім, хто її потребує.

“Ніколи не забуду історію молодої жінки з Маріуполя. Вона на останніх днях вагітності разом із чоловіком і трирічним сином ховалася в підвалі. В їхній будинок прилетіла російська ракета і зруйнувала його. Під завалами загинув чоловік. Ані дати раду тілові чоловіка, ані вибратися з дитиною вона не могла – вихід із підвалу був заблокований плитою.

Жінка народжувала свою другу дитину в підвалі зруйнованого будинку, поруч із мертвим чоловіком і під ридання сина, який не міг заспокоїтися.

Тільки завдяки тому, що дитячі крики почули на вулиці, сусіди змогли витягнути жінку з уже двома дітьми з-під завалів. Коли вона до нас потрапила, то просто дивилася в одну точку і ні на що не реагувала. Знадобився не один тиждень роботи із психологом, щоб жінка отямилася й ожила. Дякуючи Богу, зараз вона вже потрошку повертається до життя”, – каже Трохімчук.

Переселенці на Рівненщині. Фото: соціальна кампанія “Пліч-о-пліч”

У родинах, яким допомогла Лілія, від початку війни вже народилося сім дітей, що вкотре підтверджує — життя триває і перемагає смерть.

Читайте також:
Закарпатська авторка допомагає дітям переживати війну за допомогою аудіоказок

Підгайцівська громада на Волині прихистила більш як дві тисячі переселенців

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна