Співзасновник шведської Amnesty International пішов із організації через незгоду зі звітом про ЗСУ

Співзасновник шведської Amnesty International, письменник Пер Вестберг голосив, що залишає організацію через останній звіт організації щодо України.

Про це інформує видання Svenska Dagbladet.

“Я належу до організації вже майже 60 років. З важким серцем через заяви Amnesty щодо війни в Україні я закінчую свою довгу і плідну співпрацю”, – заявив Вестберг.

За його словами, на початку свого існування організація працювала над звільненням політв’язнів, однак “поступово, часом суперечливо, розширила свій мандат”.

Вестберг став співзасновником шведського відділу Amnesty International у 1964 році.

Читайте також:
Для звіту Amnesty International люди свідчили під тиском, – МКІП

Передісторія

4 серпня правозахисна організація Amnesty International видала “дослідження”, в якому йдеться про те, що українські війська під час бойових дій наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи свої бази і розміщуючи озброєння в школах та лікарнях. Також в Amnesty International заявили, що їм невідомо про задокументовані випадки, коли б військові просили чи допомагали з евакуацією мирного населення із сусідніх будівель, щоб мінімізувати втрати серед цивільних. Водночас на сайті організації не було згадок про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів, які знищили полонених захисників України.

Це “дослідження” “правозахисників” спричинило хвилю обурення в Україні. Зокрема, в офісі президента наголосили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що обурений заявою Amnesty International і вважає її несправедливою.

Президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International заявив, що не брав участі в підготовці та поширенні скандальної доповіді, а очільниця українського представництва АІ Оксана Покальчук оголосила, що йде з посади.

Читайте також:
Amnesty International про свою скандальну доповідь: шкодуємо про завданий біль, залишаючись при своїх висновках

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна