Розслідувачі встановили, що кат, який кастрував воїна ЗСУ – Очур-Суге Монгуш із Туви

Розслідувачі з ОСІНТ-спільноти Bellingcat та видання The Insider заявляють, що змогли ідентифікувати російського окупанта, який на відео кастрував українського військового. Ним виявився тувинець Очур-Суге Темирович Монгуш із батальйону “Ахмат”.

Як ідеться в матеріалі, розміщеному на сайті The Insider 5 серпня, Bellingcat вдалося встановити, що знущання над військовополоненим відбувалися на території санаторію “Привілля” в Луганській області і що в тортурах брали участь бойовики з батальйону “Ахмат”.

The Insider поговорив із головним учасником катувань, тувинцем на ім’я Очур-Суге Монгуш 1993 року народження.

Він намагався заперечувати свою причетність, але видав себе, заплутавшись у свідченнях.

Монгуш заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, лише супроводжував російських журналістів, а відео за його участю просто змонтоване.

Він також стверджував, що одразу після появи відео йому зателефонували друзі-журналісти. Він відповів їм, що відео сфабриковане, і вони порадили йому з’явитися у ФСБ й показати листи для відрядження, з яких зрозуміло, коли він приїхав і поїхав.

Монгуш стверджує, що у ФСБ його протримали два дні, переконалися, що відео сфабриковане, і потім розповіли, що взагалі-то це відео було викладене ЗСУ і потрапило до рук українців, коли вони знайшли злочинця, який зґвалтував 10-річну дитину.

Також Очур-Суге заявив, що такий капелюх, як у нього, мають дуже багато людей, а автомобіль, який фігурує на відео зі катуваннями, він ніколи не бачив.

При цьому Монгуш визнав і кілька разів повторив, що на іншому відео, опублікованому на території заводу “Азот”, справді він.

Таким чином, завдяки дзвінку вдалося, по-перше, встановити, що людина з відео RT – справді Очур-Суге Монгуш. Також очевидно, що Монгуш говорив неправду, коли заперечував, що машину з літерами “Z” він ніколи не бачив, оскільки її чітко видно на відео російського пропагандиста Патріка Ланкастера, справжність якого Монгуш не заперечує.

Сам Монгуш визнає, що його “друзі-журналісти”, яких він супроводжував, одразу зателефонували йому після виходу матеріалу зі словами “Дивись, яку х..ту про тебе опублікували”, тобто, за його словами, друзі відразу впізнали його на відео.

Насправді і цю людину, і білу машину з літерою Z – IKCO Samand, чотиридверний седан виробництва Ірану – можна знайти також на інших відео. Як мінімум у п’яти відеороликах можна побачити того ж “ковбоя” з характерним браслетом і капелюхом, причому в істотно кращому вирішенні (RT“РИА Новости”Патрік Ланкастер, “Розслідування та портрети“, Kadyrov 95).

Ідентифікувати “ковбоя”-садиста розслідувачам вдалося за допомогою сайтів пошуку по обличчю. Сайт search4faces знайшов профіль в “Однокласниках” людини на ім’я Очур-Суге Монгуш, далі підтверджена ідентифікація відбулася через його друзів у “ВКонтакте” і Facebook.

Виконавши пошук на ім’я Очур-Суге Монгуш у “ВКонтакті”, розслідувачі знайшли оголошення в групі Туви про втрачене посвідчення водія, де він залишив два свої номери телефону. Пошук за цими номерами привів до посилань на два профілі ВК, якими користувався Монгуш, що дозволило знайти нові фото та підтвердити, що ці номери телефонів дійсно використовуються Монгушем.

Судячи з однієї з цих світлин, раніше Монгуш працював у МНС Росії.

Якщо вірити Монгушу, виходить, що українські військові знайшли якесь відео, де якийсь ґвалтівник знущається з українського солдата, а потім навіщось змонтували його так, щоб ґвалтівник був схожий на Монгуша, причому з усіма дрібними деталями, включаючи візерунки на капелюсі та браслети.

“Монгуш також стверджував, що у ФСБ йому повідомили, що відео було знято у “Привіллі” — так називається санаторій на східному березі Сіверського Дінця. І справді, зіставляючи деякі кадри зі зйомки з катуваннями та фото з території санаторію, Bellingcat зміг виявити місце поряд із санаторієм, де, як і на відео, поряд розташовані каналізаційний люк та роздвоєне дерево. Є подібність і в харктерних тріщинах на бордюрі…
Зрештою, на одному з відео «ахматівці» разом із «ковбоєм-садистом» з’являються на тлі цього санаторію:


Відео каналу «Розслідування та портрети» за участю «ахматівців» знімалося буквально за десятки метрів від місця катувань, встановленого Bellingcat.

Таким чином, говорячи про місце злочину Монгуш, мабуть, випадково сказав правду. Але в багатьох інших випадках він відвертого збрехав, і не тільки у випадку з машиною, яку він нібито не бачив. Наприклад, він стверджує, що не має жодного відношення до батальйону «Ахмат», але є на фото з «ахматівцями», у тому числі з території Чечні. Він стверджує, що ніколи не тримав у руках зброю, але на своїй сторінці у ВКонтакті (тепер віддаленої) вивішував фото зі зброєю.

Також він стверджував, що приїхав «додому», де йому спокійніше, що його ніхто не знайде, але кілька разів повторив, що зараз перебуває в Москві. Однак у Москві раніше він ніколи не жив – як видно за відкритими даними та базою реєстрації, він жив у Кизилі та Санкт-Петербурзі.

Так чи інакше, визнання Монгуша дуже важливі: до розмови з ним було точно встановлено, що людина на відео «ахматівців» із заводу «Азот» — та сама, що фігурує на відео зі катуванням, а також те, що дуже схожий на цього ката чоловік на прізвище Монгуш воював в «Ахматі», але залишалася гіпотетична можливість, що в «Ахматі» воюють дві дуже схожі людини монголоїдної зовнішності. Однак визнання Монгуша в тому, що людина у капелюсі на відео з території заводу «Азот» — це він, виключає останні сумніви”, – ідеться в статті.

 

Нагадаємо, 28 липня у соціальних мережах було поширено два відео катувань та страти українського військовополоненого. На кадрах видно, як солдат з РФ монголоїдного виду каструє зав’язаного українського військовополоненого канцелярським ножем. Росіяни знущаються з нього, а потім страчують пострілом у голову.

Українські користувачі спершу вважали, що кат – Віталій Арошанов із Калмикії.

Читайте також:
Омбудсмен зреагував на катування окупантами українського військового

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна