До суду скерували справу за обвинуваченням керівника катівні “Ізоляція”

Прокурори офісу генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно так званого керівника в’язниці “Ізоляція” на тимчасово окупованій території Донецької області.

Про це повідомляє пресслужба офісу генпрокурора.

Зазначається, що фігуранту інкриміновано торгівлю людьми, участь в терористичній організації та непередбачених законом воєнізованих збройних формуваннях, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 149; ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 260 та ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Розслідуванням встановлено, що обвинувачений з жовтня 2014 року по лютий 2018 року організовував обмеження свободи потерпілих у катівні “Ізоляція”, створеній для незаконного утримання військовополонених та цивільних осіб. Людей там піддавали тортурам, завдавали каліцтва з метою отримання свідчень про начебто вчинення ними злочинів, а також залякували та чинили на них психологічний тиск.

“Обвинувачений, а також за його наказом інші учасники не передбаченого законом воєнізованого формування “МДБ ДНР”, застосовували до потерпілих фізичне та психічне насильство, катували, імітували розстріл. Вони завдавали їм ударів палицями по різних частинах тіла, застосовували електричний струм”, – повідомляє ОГП.

За даними слідства, полонених в “Ізоляції” утримували у нелюдських умовах, без харчування і води, а також можливості для справляння фізіологічних потреб та необхідної медичної допомоги.

Нагадаємо, 9 листопада 2021 року Служба безпеки України підтвердила затримання бойовика незаконного збройного угруповання “ДНР” Дениса Куликовського, який очолював незаконну в’язницю “Ізоляція” в окупованому Донецьку.
Зловмисника затримали у межах раніше відкритого кримінального провадження за 4 статтями Кримінального кодексу України: ст. 149 (торгівля людьми);  ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань); ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Читайте також:
Колишній в’язень “Ізоляції” Асєєв має намір добитися санкцій проти винних у катуванні

Катівня “Ізоляція” в Донецьку є структурою ФСБ Росії, – розслідувачі Bellingcat

Поліція встановила 45 учасників злочинної групи, що катувала полонених в “Ізоляції”, – Монастирський

Довідка: “Ізоляція”

Майже вісім гектарів площі, яка була орендована Міжнародним БФ “Ізоляція” та комерційними підприємствами, згодом було перетворено на секретну в’язницю “Міністерства державної безпеки ДНР”. Відтоді виставкові простори, лабораторія цифрового виробництва, бібліотека та лекторії фонду використовуються як таємна в’язниця, існування якої не підтверджується ватажками “ДНР” і тому доступ до її приміщень залишається закритим для міжнародних гуманітарних та правозахисних місій.

Читайте також:
Bellingcat встановила особи громадян РФ, причетних до тортур у донецькій катівні “Ізоляція”. ФОТО

У мережі показали фото з катівні донецьких бойовиків “Ізоляція”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна