Культурні діячі й видавці вимагають від Зеленського підписати закони про заборону російських книжок. У міністра – власне бачення

Культурні діячі, письменники та видавці вимагають від президента Володимира Зеленського підписати ухвалені парламентом закони про заборону російських книжок.

Як передає “Новинарня” в середу, 6 липня, заклики стосуються законопроєктів №6287 і №7459 ухвалені Верховною Радою 19 червня.

Такий заклик оприлюднили, зокрема, Оксана Забужко, Галина Крук, Ірма Вітовська-Ванца, Андрій Курков, Анжеліка Рудницька, Ростислав Лужецький, Сергій Жадан, низка громадських ініціатив та видавництв, зокрема, очолюване Іваном Малковичем видавництво “А-ба-ба-га-ла-ма-га”, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народний депутат  від “Європейської солідарності” Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський, представники громадського сектору Юлія Кириченко, Валерій Пекар, Анастасія Розлуцька та інші.

Закон №6287 “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження” передбачає підтримку книгарень, що продають книжки українською мовою, а також державні сертифікати на купівлю книг для дітей.

Закон №7459 “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України” забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам на українську творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Обидва документи внесені представниками різних фракцій і отримали у Верховній Раді понад 300 голосів. “За” голосувала і партія “Слуга народу”.

Оскільки закони надійшли на підпис президенту 20 червня, 15-денний строк, упродовж якого Конституція дає президенту можливість повернути закон із зауваженнями чи вето, вже минув.

Однак “агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання законів про підтримку і захист українського книжкового ринку”, ідеться в заяві ініціаторів руху.

“Як стало відомо з джерел у Кабміні та МКІП, міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко у висновках, надісланих уряду, пропонує, щоб президент підписав законопроєкт 6287, однак застосував право вето до законопроєкту 7459. При цьому раніше Ткаченко закликав парламент підтримати обидва закони, а також публічно підтримав рішення Верховної Ради”, – пише видання “Тексти“.

Читайте також:
Вілкул анонсував “лагідний” перехід на українську мову в Кривому Розі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.