В Естонії вперше знайшли “братську могилу” вояків СРСР, де насправді ніхто не похований

Дослідження братської могили радянських військових в естонському місті Отепяе виявило, що насправді поховання у цьому місці немає і монумент встановили символічно.

Про це в п’ятницю, 17 червня, інформує сайт ERR.

Дослідження поховання ініціювала міська влада у співпраці з місцевим музеєм, комісією з поховань воєнних часів та міноборони.

Почалося з того, що спершу місто звернулося до комісії щодо переміщення останків похованих солдатів із центру міста на кладовище.

Пам’ятник встановили у 1957 році.

За радянської окупаційної влади стверджувалося, що у братській могилі поховано 34 осіб.

Директор військового музею Геллар Лілл сказав, що відкриття стало несподіванкою.

“Звичайна справа, коли офіційні дані про кількість похованих і фактична кількість людей у могилі не збігаються, але щоб поховання було суто пропагандистською вигадкою – таке в Естонії вперше”, – прокоментував він.

Мер Отепае Яанус Баркала каже, що старші люди з міста і раніше стверджували, що не пам’ятають, щоб у цьому місці була братська могила.

“Я радий, що міський простір зможе позбутися цього недоречного монумента”, – додав він.

Читайте також:
У Києві – Десятинна церква і Софійський собор, на місці Москви – болото: США відповіли Путіну щодо “створення України Леніним”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна