З “Азовсталі” вийшли близько 1,7 тис. українських військових, – розвідка Британії

Із заводу “Азовсталь” у Маріуполі, ймовірно, вийшли вже близько 1 700 українських військових. Кількість тих, хто залишається всередині, невідома.

Про це йдеться у щоденному звіті британської розвідки, оприлюдненому пресслужбою міноборони Сполученого Королівства у п’ятницю, 20 травня.

“Cтійкий спротив України у Маріуполі з початку війни означає, що російським силам звідти потрібна переукомплектація і відновлення, перш ніж їх можна буде знову ефективно задіяти. Якщо робити це ретельно, це може бути тривалим процесом. Проте російське командування – під тиском щодо досягнення заявлених оперативних цілей. Це означає, що Росія, можливо, перекине ці сили швидко, без належної підготовки, що загрожує їм ще більшим виснаженням“, – вважають в розвідці Великої Британії.

Напередодні в міністерстві оборони Росії заявили, що зі заблокованого заводу “Азовсталь” у Маріуполі вийшла майже тисяча українських бійців.
Російські загарбники називають це здачею в полон, тоді як українська сторона вважає це операцією з порятунку маріупольського гарнізону, сподіваючись на обмін військовослужбовців.

Читайте також:
Червоний Хрест заявив про реєстрацію військових, яких вивозять із “Азовсталі”

Поранених бійців, яких евакуювали з “Азовсталі”, обміняють на полонених з РФ, – Верещук

Як інформувала “Новинарня“, після опівночі 17 травня Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив заяву під назвою “Гарнізон “Маріуполь” виконав поставлене бойове завдання”. У ній ідеться про те, що командирам підрозділів, які перебувають на “Азовсталі”, було віддано наказ зберегти життя особового складу.
Відтак 53 важкопоранених військовослужбовців мало бути доставлено до медичного закладу у Новоазовську (зранку 17 травня цифра змінилася на 52). Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки (обидва населені пункти – на окупованій території під контролем т.зв. “ДНР”).
Вони військовополонені та ще мають бути обміняні.
“Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території “Азовсталі”, тривають”, – було зазначено в повідомленні.

Раніше 16 травня, о 20-й годині, командир полку НГУ “Азов” та гарнізону Маріуполя Денис Прокопенко “Редіс” виступив зі спеціальним зверненням та заявив, що задля збереження життів особового складу весь Маріупольський гарнізон виконує “затверджене рішення вищого військового командування” і сподівається на підтримку українського народу.

Перед тим близько 16-ї години російське міністерство оборони повідомило про досягнення домовленості з українською стороною щодо вивезення поранених українських військових із заблокованого комбінату “Азовсталь” у Маріуполі на тимчасово окуповану територію Донецької області, в Новоазовськ.
Згідно з цією інформацією, у районі “Азовсталі” запроваджено режим тиші та відкрито гуманітарний коридор. По ньому поранені українські військовослужбовці доставляються до медичного закладу в окупованому Новоазовську (ОРДО).

Увечері автобуси з українськими захисниками почали прибувати до ОРДО. Згодом з’явилося відео зі цього потрапляння в полон.
18 травня міністерство оборони Росії повідомило, що кількість полонених досягла 959 осіб.

За повідомленнями української сторони, 19 травня операція тривала. Водночас командування полку “Азов” ще залишалося на території комбінату “Азовсталь”.

Українська влада заявила, що йдеться про операцію з порятунку з “Азовсталі”, до якої долучилися ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Читайте також:
“Маріупольський гарнізон виконує рішення командування”: Прокопенко виступив зі зверненням

“Азов” показав відео боїв на “Азовсталі”

“Операції в середньовічних умовах”: як виживає український польовий шпиталь в оточеному Маріуполі

Про цинізм влади, сором втечі й неможливість полону:
захисники Маріуполя дали пресконференцію з оточеної ворогом “Азовсталі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна