Молдова відмовилася продати Україні не потрібні їй винищувачі МіГ-29: “щоб не дратувати Росію”

На початку війни українська влада звернулася до Молдови з проханням передати нам винищувачі МіГ-29, які перебувають там на балансі, але не використовуються, проте отримала відмову.

Про це з посиланням на обізнані джерела пише “Європейська правда“.

За даними ЄП, у перші дні російського вторгнення керівництво України зверталося до уряду Молдови з проханням передати або продати Україні бойові літаки молдовських ВПС.

Ідеться про шість винищувачів МіГ-29, що перебувають на балансі міністерства оборони Молдови і базуються на авіабазі в селі Маркулешти в північній частині країни.

За офіційними даними, всі вони у робочому стані, але давно не піднімалися у повітря. Кишинів тривалий час намагався їх продати, аукціон не дав успіху. Кілька разів звучало навіть питання про їхню утилізацію.

Натомість Україні в цій війні вони б дуже знадобилися: навіть у тому разі, якщо ці МіГи вже непридатні до використання в бою, їх можна було б використати їх як банк запчастин.

Попри це, офіційний Київ на своє прохання отримав від керівництва молдовського уряду категоричну відмову з формулюванням “ми не хочемо дратувати Росію“.

У Молдові вважали, що держава-агресор вважатиме такий крок порушенням принципу нейтральності.

І це при тому, що коли восени 2021 року Москва шантажувала Кишинів відключенням газу, Україна, хоч і сама мала проблеми з газовим балансом, знайшла можливість для постачання транзитного газу до сусідів, щоби врятувати від зупинки їхню ГТС.

До слова, коли в березні-2022, через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення в Україну, російський уряд оновив офіційний перелік “недружніх країн”, Молдови в ньому не виявилося.

Водночас останніми днями Молдова фактично перестала бути нейтральною у російсько-українській війні й таки наважилася на дії, що дратують Москву, пише “ЄП”.

Як писала “Новинарня“, після того як 1 березня Європейський Союз офіційно розпочав процедуру розгляду української заявки на здобуття членства, заявки на членство в ЄС швидко подали також Молдова і Грузія, які разом з Україною утворюють формат “Асоційованого тріо”.

Читайте також:
Україна вважає, що її заявку на членство в ЄС треба розглядати окремо від Грузії та Молдови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна