В Україні рівень підтримки вступу до НАТО прямує до довоєнного, – соціологія

В Україні під впливом риторики офісу президента зменшився рівень підтримки вступу до НАТО.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать результати опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного 30-31 березня.

Якщо в перші дні повномасштабної війни підтримка входження нашої держави до Альянсу зросла з 62% до 76%, а через два тижні зменшилася до 72%, то станом на кінець березня становить 68%. “…Тобто наближається до довоєнних показників”, – йдеться в повідомленні.

Соціологи не вказують, з яких причин відбулося падіння підтримки вступу до Альянсу, проте, ймовірно, це може бути пов’язане з тим, що українці не побачили очікуваної підтримки від НАТО у протистоянні з Росією. На цьому постійно наголошують президент Володимир Зеленський та інші керівники держави, заявляючи про потребу шукати інший формат надання безпекових гарантій України.

Водночас експерти “Рейтингу” зафіксували значне зростання підтримки вступу України в Євросоюз. Для порівняння: в перші дні війни за цим показником відбулося зростання з 68 до 86%, далі ріст продовжився і станом на кінець березня становить 91% – це абсолютний рекорд за всі роки досліджень.

При цьому більшість опитаних (56%) переконані, що Україна стане членом Євросоюзу впродовж одного-двох років, 23% – за п’ять років.

За місяць дещо зменшилася кількість тих, хто вірить, що Україна приєднається до Європейського Союзу в дуже короткій перспективі (з 61% до 56%), і зросла кількість тих, хто вірить у вступ до ЄС за п’ять років (з 13% до 23%).

Аудиторія опитування – населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.
Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1500 респондентів.
Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,5%. Терміни проведення: 30-31 березня 2022 року.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 41 – 05.04.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна