У стамбульському палаці Долмабахче стартували переговори України й РФ

доповнено

Переговори української та російської делегацій щодо відновлення миру стартували о 10:00 в стамбульському палаці Долмабахче.

Про це вранці у вівторок, 29 березня, інформує “Європейська правда”.

Російська делегація прибула до Туреччини протягом дня у понеділок, а літак із українською делегацією приземлилася в Міжнародному аеропорту імені Ататюрка близько 22:00.

Таїп Ердоган виступив перед початком переговорів

Перед початком переговорів у палаці Долмабахче  виступив президент Туреччини Таїп Ердоган, закликавши сторони до перемир’я. Він сказав, що продовження бойових дій не вигідне нікому, та висловив сподівання, що переговори дадуть конкретний результат.

“Як ваш сусід, ми дуже засмучені такою ситуацією. Ми докладали зусиль, щоб припинити її. Ми намагалися відновити мир, відновити міжнародне право. На всіх міжнародних платформах намагалися захищати права обох країн, забезпечити справедливий підхід до питання. Наша країна теж втратила багато військових, і ми намагалися, щоб це не повторилося на північ від нас.

Туреччина відчуває відповідальність за мир в нашому регіоні, віримо, що мир буде відновлено. Продовження конфлікту нікому не принесе користі, кожен загиблий, зруйнована будівля відриває частину від нашого майбутнього.

Відновлення миру буде корисним для обох сторін і для всіх. Ми чекаємо від вас щасливої звістки”, – сказав президент Туреччини.

Після виступу Ердоган покинув перемовини та повідомив, що відправляється в Узбекистан, але все необхідне для переговорів у Стамбулі забезпечуватиме МЗС країни.

Переговори в “плаваючому” режимі попередньо заплановані на два дні.

Як можна побачити, склад української делегації змінений. За столом переговорів з української сторони, окрім тих, хто брав участь у переговорах раніше, – заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко. У складі української делегації серед інших – колишній перший заступник міністра закордонних справ часів Кучми Олександр Чалий.

Переговори в Стамбулі: українська сторона

“За столом переговорів у Стамбулі (з українського, на жаль, боку) – Олександр Чалий.
Його в дипломатичній тусовці добре знають як прибічника “позаблоковості” і “нейтралітету”. Він був таким і у 2010 році, коли Янукович відмовився від НАТО. Наслідки цієї відмови, свідками якої країна стала у 2014 році – на жаль, не переконали СанСанича у тому, наскільки ганебною була та помилка. І він не відмовився від цих вбивчих для майбутнього держави поглядів”, – написав у фейсбуці журналіст Сергій Сидоренко.

“Те, що він зараз є радником на Банковій – це, безумовно, сум і біль”, – наголосив він.

“Не знаю, чи лишився він на думці, що Угода про асоціацію та рух до ЄС це теж біда та небезпека – бо в 2009-2010 рр. було і це. Сподіваюся, тут думка змінилася. Але учасником ще й переговорів з питань нашого вступу до ЄС я би його дуже не хотів бачити”, – наголосив головний редактор інтернет-видання “Європейська правда”.

Раніше джерела “The Financial Times” повідомили, що Росія нібито зняла свої вимоги до України щодо “денацифікації”, “демілітаризації” та статусу російської мови в Україні.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що українська делегація на переговорах з РФ у Туреччині не планує обговорювати питання проведення референдуму.
Міністр констатував, що наразі з жодного принципового пункту переговорів домовленостей як таких немає, натомість є обмін думками, пропозиціями та ідеями.

Читайте також:
ХРОНІКА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. День 34 – 29.03.2022. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна