В ОДКБ заговорили про потребу ввести “миротворчий контингент” на Донбас

На тлі російської ескалації на Сході України генсек контрольованої РФ Організації Договору про колективну безпеку заявив про можливе введення на Донбас так званого “миротворчого контингенту” ОДКБ.

Про це ввечері в суботу, 19 лютого, повідомляє російське урядове інформагенство ТАСС.

Зазначається, що генеральний секретар ОДКБ білорус Станіслав Зась в опублікованому в суботу інтерв’ю агентству Reuters висловив думку, що розміщення російських та союзних їм “миротворців” у зоні конфлікту на Донбасі було б можливим із санкції Ради Безпеки ООН та за згодою Києва.

“Гіпотетично це можливо, але для цього потрібна згода від України (зрештою, це її територія), мандат Радбезу ООН, а також необхідно, щоб це рішення було підтримане всіма нашими урядами”, – сказав Зась, відповідаючи на питання з цього приводу.

Генсек ОДКБ додав, що “внутрішньоукраїнський” (за його словами) конфлікт може бути врегульований лише дипломатичним шляхом, проте зараз ситуація розвивається у небезпечному напрямку.

“Я не вірю, що ситуація зараз може повернутися до того стану, коли танки залишалися на своїх базах, а солдати перебували у казармах. Зараз слід усвідомити необхідність сісти за стіл переговорів та дійти згоди. Така нова реальність”, – заявив Зась.

Нагадаємо, в січні контингент ОДКБ входив до Казахстану під час придушення там протестних виступів.

Нагадаємо, масовані обстріли з боку російсько-окупаційних військ по всій лінії розмежування на Донбасі почалися 17 лютого. За дві доби 16-17 лютого в штабі ООС нарахували 60 і 66 обстрілів, з них більшість – із важкої артилерії.
У ці дні з боку РФ одна за одною послідували інформаційні провокації.
Західні розвідки попереджали, що в ці дні Росія готує інсценовану провокацію на Донбасі (операцію “під чужим прапором”), щоб мати привід почати наступ на територію України.

Читайте також:
На фронті – другий загиблий воїн за добу, четверо поранених

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна